Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.04.2020 08:00

Na Oravskej priehrade historicky prvýkrát zahniezdila hus divá


Hus divá (Anser anser).


Historicky prvýkrát zahniezdila tento rok na Vtáčom ostrove na Oravskej priehrade v Námestove hus divá. Podľa ornitológov je to v horskom oravskom prostredí rarita.


„Husi divé hniezdia na Slovensku už dlhšie, ale je to väčšinou v nížinných oblastiach, či už na Záhorí, v Podunajskej nížine alebo na východe krajiny. Toto je vôbec prvé hniezdenie v takomto horskom prostredí - vo vysoko položenej lokalite v Karpatoch,” priblížil riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslav Demko.      

Vtáčí ostrov na Oravskej priehrade je pôvodná vyvýšenina zatopenej obce Slanica. V 70. rokoch minulého storočia ostrov vyhlásili za chránené územie pre vodné a pri vode žijúce vtáky. Podľa riaditeľa Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Horná Orava Dušana Karasku však ostrov postupne zarástol a na čas tak stratil svoj význam. „Preto sa Štátna ochrana prírody SR rozhodla ostrov aktívne manažovať, aby bol vhodný na hniezdenie druhov, ktoré sú väčšinou chránené a ohrozené. Na ostrove bol odstránený nálet a postupne sa tu k hniezdeniu vrátili viaceré druhy vodných vtákov, ktorých početnosť a druhová pestrosť je výnimočná nielen na podmienky Oravy či Slovenska, ale aj v rámci strednej Európy,” uviedol riaditeľ správy CHKO.      

O pravidelné kosenie ostrova sa podľa Karasku starajú profesionálni pracovníci Štátnej ochrany prírody v spolupráci s občianskym združením SOS/BirdLife Slovensko.      

Sledovať vodné vtáctvo a život vo vtáčej kolónii bude po novom možné prostredníctvom on-line kamery, ktorú na ostrov montovali v uplynulých dňoch. „Na ostrove sa stále niečo deje. Naháňajú sa čajky, budú stavať hniezda, sedieť na vajíčkach, kŕmiť mladé, je to tam veľmi zaujímavé. Ktokoľvek, kto sa pozrie na našu stránku vtaky.sk, nájde tam link. Treba však byť ešte trošku trpezlivý, kým sa všetko softvérovo doladí,” doplnil Demko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Oravská galéria zaháji 44. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami otvára svoje expozície. Dopraví Vás tam loď OG SLANICA, ktorá začína tohtoročnú plavebnú sezónu v sobotu 13. mája.
viac
25.05.2020
Rybár riečny bude na Oravskej priehrade hniezdiť v bezpečí
Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré minulý týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %