Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.07.2019 03:30

Rómsky vzdelávací fond pomáha zmenšiť rozdiely vo vzdelávaní Rómov a Nerómov


Ilustračná snímka (tasr)


Projekt Rómskeho vzdelávacieho fondu sa prostredníctvom troch samostatných projektov s názvom Mentorská a tútorská podpora pre rómskych žiakov snaží prispieť k zmenšeniu rozdielov vo vzdelávacích výsledkoch Rómov a Nerómov.


Robí preto kroky, ktoré podporujú kvalitné vzdelávanie Rómov, vrátane desegregácie vzdelávacích systémov. TASR o tom v piatok informovala Stanislava Dzuríková z Nadácie Rómskeho vzdelávacieho fondu.       

"Cieľom projektov je preklenúť nepriaznivé životné situácie a motivovať žiakov základných škôl na dosahovanie čo najlepších študijných výsledkov a na pokračovanie štúdia na vyššom stupni vzdelávania," uviedol Andrej Belák z Roma Education Fund – Roma Oktatási Alap (REF) Slovensko. Projekty fungujú od novembra 2018 v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.       

Za neúspechom vzdelávania Rómov vidí organizácia nedostatok potrebných podnetov zo strany sociálneho prostredia, teda najbližšej rodiny, ale tiež nedostatočnú podporu rodičov, ktorí vzdelanie nevnímajú ako hodnotu. Nedostatkom je aj absencia motivácie na učenie, podporovaná zo strany rodičov, ale aj nedostatočná integrácia rómskych žiakov do spoločnosti či traumatizujúci prvý kontakt so školou v dôsledku absencie predškolského vzdelávania.       

Dzuríková sa nazdáva, že na úspešnú realizáciu projektu bol kľúčovým výber dobrých mentorov. V každom z troch krajov máme 20 mentorov. "Mentor musí mať aspoň stredoškolské vzdelanie a minimálne dvojročné skúsenosti s prácou s mládežou. Rovnako musí mať znalosť materinského jazyka žiaka," vysvetlila.       

Každý mentor poskytuje mentorskú podporu v jednom mesiaci trom rómskym žiakom, ktorí žijú v niektorej z oprávnených obcí. Každému žiakovi sa mentor venuje najmenej osem hodín mesačne minimálne počas dvoch stretnutí.       

Projekty podporené Ministerstvom vnútra SR v rámci operačného programu Ľudské zdroje budú v troch krajoch realizovať do roku 2021.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
MV SR podporí svojpomocnú výstavbu obydlí prostredníctvom mikropôžičiek
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov.
viac
03.07.2017
Rómovia ako ľudské zdroje
Rómovia sú ekonomickým potenciálom i sociálnym kapitálom pre starnúcu Európu. To je hlavné posolstvo medzinárodného projektu „Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje“, ktorý jeho zástupcovia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
24.06.2019
Na zlepšenie prístupu obyvateľov MRK k občianskej vybavenosti
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje, vyhlási v najbližších dňoch výzvu zameranú na podporu dobudovania základnej technickej infraštruktúry, ktorá bude spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %