Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.08.2016 02:30

Rómovia z Coburgovej ulice si svojpomocne budujú ihrisko minifutbalu


Snímka zdroj: (trnava.sk).


Riešenie rómskej problematiky je dlhodobý proces a mesto Trnava sa snaží postupovať v tejto veci koncepčne. Coburgova ulica patrila v minulosti k najkrajším a najobľúbenejším lokalitám v Trnave.


Z niekdajšej slávy ostali dnes už len ruiny a ulica sa v priebehu minulých desaťročí stala domovom rómskej komunity. Hoci sú niektoré jej časti už upravené a vynovené, sú tu i miesta, na ktorých sa zastavil čas. Informoval o tom hovorca mesta Pavol Tomašovič.      

„V roku 2013 bola v Trnave v rámci mestského zastupiteľstva zriadená komisia pre riešenie problematiky neprispôsobivých občanov. Jej terajší predseda Jozef Čavojský navrhuje zmeniť výraz neprispôsobiví na sociálne slabí, pretože všetkých Rómov nemožno označiť za problematických. Mnohí z nich pracujú, starajú sa o deti a dbajú na ich školskú dochádzku,“ vysvetlil. Podľa jeho ďalších slov im však životné podmienky bránia v tom, aby sa dokázali lepšie integrovať. S cieľom pomôcť im boli v uplynulých mesiacoch zozbierané podnety občanov žijúcich na Coburgovej a niektoré z ich pripomienok sa už začali realizovať - inštalácia spŕch, oprava kanalizácie či výsadba stromov.      

Na Coburgovej v súčasnosti žije takmer 250 ľudí, z toho väčšina sú školopovinné deti, ktoré navštevujú neďalekú Základnú školu Maxima Gorkého. Dosahujú o niečo slabšie študijné výsledky, no nájdu sa medzi nimi i veľmi šikovné deti. Úspešné sú najmä v aktivitách spojených s hudbou a spevom. „Najlepšou formou, ako sociálne slabým spoluobčanom pomôcť, je začať pracovať práve s mladou generáciou. Jednou z možností môže byť otvoriť im cestu k športu a obzvlášť futbalu, pretože sú v tejto oblasti prirodzene talentovaní,“ uviedol hovorca.      

Ako povedal, v rámci snáh o integráciu sociálne slabých spoluobčanov sa zo spoločnej iniciatívy Čavojského a mesta Trnava uskutočnila v pondelok (22. 8.) na tejto ulici dobrovoľná brigáda. Obyvatelia Coburgovej ulice si postupne upravia priestor, ktorý bude slúžiť ako ihrisko na minifutbal. „Mesto poskytlo krovinorezy, náradie a kontajner na odpad, ostatné práce si zabezpečujú tamojší občania svojpomocne,“ zdôraznil Tomašovič.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2019
Mesto postavilo v Prílepoch prvé ihrisko výlučne z vlastných zdrojov
V Zlatých Moravciach pribudlo prvé multifunkčné ihrisko, ktoré mesto postavilo výlučne z vlastných zdrojov. Radnica na jeho výstavbu vyčlenila zo svojho rezervného fondu 50 000 eur.
viac
08.11.2021
Mesto opäť získalo futbalové ihrisko s umelou trávou
Mesto Dolný Kubín opäť získalo futbalové ihrisko s umelou trávou. Podľa Martina Buznu z dolnokubínskej radnice zaplatilo súkromnej spoločnosti za ihrisko s oplotením, šatňami, tribúnou, striedačkami, osvetlením a ostatným príslušenstvom viac ako 520-tis. eur.
viac
29.12.2021
V centre Prešova vzniklo nové námestie
Mesto Prešov prepojilo ulice Biskupa Gojdiča a Jarkovú novým námestíčkom. Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým chodcom a cyklistom.
viac
17.10.2022
Na Uherovej ulici vybudovali multifunkčné ihrisko za 353 000 eur
Na Uherovej ulici v Poprade vybudovali nové detské a multifunkčné ihrisko. Areál vo vnútrobloku na sídlisku Juh III. zrevitalizovala samospráva za viac ako 353 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %