Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.12.2019 03:50

Revúca plánuje úpravu koryta rieky Muráň proti vybrežovaniu


Pátranie po ženách v rozvodnenej rieke v Revúcej. Zdroj: Polícia SR


Úprava koryta rieky Muráň je jedným z krokov, ktoré plánuje samospráva Revúcej v snahe zabrániť v budúcnosti jej vybrežovaniu. TASR o tom informoval primátor mesta Július Buchta.


„Toto určite pripravíme v krátkom čase, aby sa nám takéto situácie neopakovali. Klíma sa mení, prívalové dažde sú nevyspytateľné a my musíme byť pripravení, aj keď celkom sa takýmto situáciám zabrániť nedá,“ podotkol primátor.       

Dodal, že pri realizácii zámeru budú spolupracovať s Povodím Slanej, okresným úradom, miestnymi hasičmi i Banskobystrickým samosprávnym krajom. „Samozrejme, všetko bude závisieť aj od financií, ktoré sa nám na tento účel podarí získať,“ poznamenal Buchta.       

Podotkol tiež, že pri poslednom rozvodnení Muráňa v polovici novembra, keď sa rieka vyliala na viacerých miestach, bolo príčinou aj množstvo odpadu, ktorý voda priniesla z okolitých obcí a na niektorých miestach sa z neho v toku vytvorili prekážky.       

Rozvodnený Muráň vtedy strhol i vozidlo s tromi ženami, ktoré pred stúpajúcou vodou evakuovali psy z revúckeho útulku. Auto i mŕtve telá našli záchranári neskôr v toku rieky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2018
Aktuálna výstava v múzeu prezentuje históriu regiónu Gemer a hrad Muráň
Históriu regiónu Gemer, viažucu sa konkrétne k hradu Muráň v Revúckom okrese, približuje aktuálna výstava Pod Muráňom v tej doline, umenie s hradom spojené. Do 30. júna je sprístupnená v podkrovných priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.
viac
24.03.2020
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody v riekach
Klimatické zmeny ovplyvnia množstvo a kvalitu vody, ktorá prúdi v riekach. Vplyvom klimatických zmien dochádza aj k zmenám zrážok, ich rozdelenia, výparu a odtokových pomerov v povodí. Uviedol to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
26.03.2020
Vplyvom klimatických zmien budú problémami sucho a povodne
Hlavným problémom sa vplyvom klimatických zmien stane sucho. Druhým extrémom budú prívalové povodne. Tvrdí to Miloš Rusnák z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied.
viac
18.03.2021
Vodohospodári upravujú v týchto dňoch brehy riek Torysa a Sekčov
Brehy dvoch prešovských riek prechádzajú v týchto dňoch v rámci preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami rozsiahlou údržbou. Cieľom je odstránenie náletových drevín a krovín, ktoré lemujú korytá Torysy a Sekčova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %