Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.05.2018 11:56

Aktuálna výstava v múzeu prezentuje históriu regiónu Gemer a hrad Muráň


Vstupná brána hradu Muráň - ilustračná snímka


Históriu regiónu Gemer, viažucu sa konkrétne k hradu Muráň v Revúckom okrese, približuje aktuálna výstava Pod Muráňom v tej doline, umenie s hradom spojené. Do 30. júna je sprístupnená v podkrovných priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.


„Prostredníctvom umenia nás autor výtvarných diel, Miroslav Sklenárik, odkazuje na samotnú históriu regiónu Gemer, zameranú konkrétne na hrad Muráň,“ priblížila lektorka Múzea Prvého slovenského gymnázia Lucia Oravec Koreňová s tým, že 18 vystavovaných umeleckých diel vzniklo podľa historických podkladov.       

Miroslav Sklenárik absolvoval Pedagogickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, učiteľstvo slovenského jazyka, literatúry a výtvarnej výchovy. Dlhé roky pracoval v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) v Revúcej a v Súkromnej ZUŠ Artiana v Revúcej. Za svoju umeleckú činnosť získal viaceré ocenenia, je napríklad laureátom ceny Sama Chalupku či laureátom ceny Martina Rázusa v celoslovenskej súťaži Chalupkovo Brezno.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Otvorili zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej
Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca, slávnostne otvorili pre verejnosť.
viac
02.06.2016
Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon
Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.
viac
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
06.05.2023
Múzeum predstaví archeologické nálezy i obnovu hradu Gýmeš
Nálezy z piatich rokov menších archeologických výskumov na hrade Gýmeš a desiatich rokov jeho stavebnej obnovy prezentuje výstava v Múzeu v Zlatých Moravciach. Pre verejnosť bude sprístupnená od 10. mája do konca septembra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %