Sobota 21.09.2024
Dnes má meniny 
Matúš
°C
20.09.2024 03:10

Vernisáž výstavy s názvom „Pastierstvo Novohradu a Gemera-Malohontu“


Ilustračný plagát výstavy


Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva milovníkov etnografie a všetkých záujemcov na vernisáž výstavy s názvom „Pastierstvo Novohradu a Gemera-Malohontu“, ktorá sa uskutoční dňa 25.9.2024, o 16:30 hodine v Bebekovej veži.


Vystavené predmety a fotografie pochádzajú z Novohradského múzea a galérie v Lučenci, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, Baníckeho múzea v Rožňave, Centra verejných zbierok Maďarského národného múzea – Palócke múzeum Maďarského národného múzea v Balážskych Ďarmotách, ďalej od Gretky Ivaničovej, Ireny Kalinovej, Ireny Kóšikovej, Jána Ďurova a Vilmosa Ladóczkiho. Kurátor Gábor Illés poskytuje prostredníctvom výstavy náhľad do sveta pastierov.

Návštevníci si môžu prostredníctvom zostaveného výberu prezrieť emblematické prvky hmotnej kultúry pastierstva: reprezentačné predmety, nástroje na spracovanie mlieka a zaháňanie stáda, hudobné nástroje a pastierske kapsy. Ide o spoločenskú skupinu tradičnej ľudovej kultúry, ktorej predstavitelia boli známi svojou zručnosťou. To sa odráža aj na vystavených predmetoch, na ktorých je možné sledovať rôzne obdobia a techniky výzdoby, ale aj rozdiely a podobnosti slovenskej a maďarskej pastierskej kultúry.

Ak sa niekto zaujíma o túto tému, a chcel by sa dozvedieť, odkiaľ pochádzajú slová bryndza, žinčica, koliba, bača, alebo to, aký je rozdiel medzi črpačkou a črpákom, určite by nemal vynechať podujatie!

O dobrú náladu na vernisáži sa postará hudobník a výrobca pastierskych hudobných nástrojov, Viktor Konrád.

Výstava, ktorá je sprístupnená do 15. novembra 2024, ukončí tohtoročnú turistickú sezónu na hrade, ktorý bude v novembri otvorený už medzi 8:00 a 16:00 hod.

Autor: (ts-Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2018
Otvorenie jubilejnej výstavy Petra Kovácsa Garpa a Bunker túra
Hradné múzeum vo Fiľakove otvára 10. augusta 2018 výstavu fiľakovského výtvarníka Petra Kovácsa Garpa s názvom „Krehké“. Výstavu umelca, známeho už aj zahraničného publika, sprístupní inštitúcia pri príležitosti jeho okrúhleho výročia, počas konania kultúrneho festivalu XXVIII.
viac
07.12.2018
Otvorenie výstavy o niekdajších rómskych hudobníkoch a kapelách vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove sa začalo venovať zhromažďovaniu, digitalizácii a dokumentácii fotografií fiľakovských rómskych hudobníkov v roku 2010.
viac
23.01.2020
Predstavenie Zborníka z piateho ročníka stretnutia priateľov regionálnej históri
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo koncom roka 2019 v poradí už piaty Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
03.12.2021
70 rokov fiľakovského múzejníctva – jubilejná výstava
V tomto roku uplynulo 7 desaťročí od vzniku prvej múzejnej inštitúcie vo Fiľakove. Toto okrúhle jubileum je významné aj z toho pohľadu, že mestečko má bohatú a činorodú minulosť, o ktorej svedčia mnohé artefakty a zachované kultúrno-historické pamätihodnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %