Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.01.2020 08:05

Predstavenie Zborníka z piateho ročníka stretnutia priateľov regionálnej históri


Ilustračný výrez plagátu


Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo koncom roka 2019 v poradí už piaty Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.


Zakladateľom združenia, ktoré každoročne usporadúva odborné stretnutia, je znalec miestnej histórie, spoluautor niekoľkých regionálnych publikácií a bloger Mišo Šesták. Miestom podujatí bývala novohradská obec Hradište, ale jeho posledný ročník sa z kapacitných dôvodov uskutočnil v Lučenci. V réžii OZ sa uskutočňujú rôzne aktivity, zamerané na zmapovanie, zviditeľnenie a popularizáciu bohatej histórie Novohradu. Jedným z výsledkov jeho činnosti sú popri ďalších publikáciách hlavne zborníky, v ktorých editor sústreďuje štúdie a príspevky odborníkov z oblasti histórie, archeológie, etnografie, dejín umenia, ľudových zvykov a tradícií, osídlenia, cirkvi, priemyslu a iných tematických oblastí.

Zborník z piateho ročníka tohto stretnutia bude širokej verejnosti prezentovaný počas besied uskutočnených v mestách a obciach Novohradu a blízkeho okolia. Vo Fiľakove ho predstaví jeho editor, Mišo Šesták, dňa 30. januára 2020, o 17:00 hodine v Mestskej knižnici. Prezentáciu bude sprevádzať prednáška Márie Adamovej s názvom „Lučenec v plameňoch strachu a hrôzy“, tematicky sa viažuca k jej knihe s rovnomenným názvom, ako aj prednáška Gábora Illésa o fiľakovských rómskych hudobníkoch a kapelách. Publikácia vyšla s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja, a bude bezplatne distribuovaná predovšetkým na týchto besedách. Organizátori srdečne očakávajú všetkých milovníkov regionálnej histórie.

Autor: (ts-hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
14.05.2018
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove sa tohto roku už po jedenástykrát zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií, v rámci ktorej sa záujemcovia, podobne ako v predchádzajúcich rokoch, opäť majú na čo tešiť. Podujatie, ktoré sa uskutoční 19. mája 2018, bude prebiehať na troch miestach.
viac
18.01.2019
Zborník zo štvrtého ročníka stretnutia priateľov regionálnej histórie
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo v novembri 2018 v poradí už tretí Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %