Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.05.2019 09:55

Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát


Ilustračný výrez plagátu


Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.


Prvým dejiskom bude už tradične Mestské vlastivedné múzeum, kde sa o 18:00 hod. otvára výstava s názvom „Staronové poklady múzea“, ktorá predstaví nové zbierkové predmety inštitúcie. Za posledných šesť rokov pribudlo do zbierky niekoľko raritných predmetov, súvisiacich s históriou nášho mesta. Vystavené budú hodnotné exponáty z oblasti histórie, etnológie a archeológie, medzi ktorými si každý nájde nejakú zaujímavosť. Múzeum pre návštevníkov pripravilo aj prekvapenie, ktoré tu bude odhalené po vernisáži. Na nádvorí sa o 19:00, 20:30 a 22:00 hod. uskutoční aj premietanie filmu „Vianoce 1944 – Každý december nový máj veští“ a rôznych archívnych záberov.

V Bebekovej veži hradu sa o 19:00 hod. otvára výstava s názvom „História colníctva“, zrealizovaná v spolupráci s niekoľkými slovenskými a maďarskými inštitúciami. Nevšedná expozícia mapuje históriu colníctva od najstarších čias po 21. storočie. Priblíži historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území. Expozíciu spestrujú uniformy, pracovné nástroje colníkov a predmety zadržané v súčasnosti - pašovaný tovar, nelegálny dovoz a i. Ďalším prekvapením budú nové prírastky v stálej expozícii – unikátne zafíry z neďalekej obce Hajnáčka. Prednáška Mgr. Daniela Ozdína, PhD. o zafíroch sa uskutoční o 19:45 hod. v kazemate dolného hradu, po ktorej nasleduje premietanie reportáže o ich objavení. Počas večera bude sprístupnený aj protiletecký úkryt pod hradným vrchom. Program bude naozaj pestrý, a aby toho nebolo málo, na hrade sa predvedie Čestná jednotka finančnej správy, uskutoční sa ukážka psovodov, zaznie Dychová hudba Železiarne Podbrezová a podujatie ukončí koncert kapely Traditional Dixie Stompers. Organizátori srdečne pozývajú všetkých záujemcov!

Autor: (ts-Hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
23.01.2020
Predstavenie Zborníka z piateho ročníka stretnutia priateľov regionálnej históri
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo koncom roka 2019 v poradí už piaty Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií 2023 vo Fiľakove
V sobotu 13. mája sa môžu záujemcovia tešiť na nočné prehliadky Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea, ktoré sa uskutočnia v rámci tohtoročnej Noci múzeí a galérií. Večerný program zaháji o 18. hodine vernisáž výstavy nazvanej Krajiny svetla v galérii Mestského vlastivedného múzea.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %