Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.06.2016 01:32

Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri


Návštevníci v dobovom oblečení budú mať zľavu na vstupné.


Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.


V dňoch 25. – 26. júna 2016 sa uskutočnia v poradí už XVII. Fiľakovské historické hradné hry, ktoré sa v réžii Hradného múzea vo Fiľakove konajú po prvýkrát.

V sobotu od 10. hodiny čaká záujemcov tradičný remeselnícky jarmok na Podhradskej ulici s ručne aj priemyselne vyrobeným tovarom a pečenými dobrotami. O 13. hod. sa otvára hradné nádvorie s prekážkovou dráhou, historickými hračkami a stredovekým šašom pre najmenších, ale deti si budú môcť vyskúšať aj šermovanie, maľovanie štítov, či dobové účesy so zapletanými stužkami počas celého dňa.

V rámci hlavného programu od 15. hod. si návštevníci môžu vychutnať atmosféru pravého „Rytierskeho turnaja“ (1. blok podujatia), spestreného stredovekými tancami, sokoliarskym predstavením a točením vlajkami. Program „V tieni tureckého polmesiaca“ (2. blok podujatia) naopak oživí historické udalosti zo 16. stor., spojené s osudom hradu počas takmer 40 ročnej tureckej okupácie. Jednotlivé ukážky hajdúchov, husárov a janičiarov ukončí rekonštrukcia dobytia a oslobodenia hradu spod tureckej nadvlády.

Tých, ktorí chcú zažiť pravú „Stredovekú zábavu“ (3. blok podujatia), čaká večer od 19:30 menšie pohostenie v sprievode dobovej hudby, výuka stredovekých tancov, bosorácky proces a ohňová show. Medzi jednotlivými blokmi programu si záujemcovia môžu pozrieť ukážky kováčstva a streľby z dobových zbraní a tí statočnejší môžu navštíviť aj dobovú krčmu v kazemate počas celého dňa.

Vstupné na celodenné podujatie je v cene vstupenky do Hradného múzea: 27 – 62 rokov 3 eurá, pre 7 – 26 ročných ako aj 62 – 70 ročných 1,50 eur, pre deti do 6 rokov a dôchodcov nad 70 rokov zdarma. Pre návštevníkov oblečených v dobovom kostýme je pripravená zľavnená vstupenka!

V nedeľu, 26. júna 2016, sa na hrade koná „X. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe“ o titul „Lukostrelec Novohradu“ a hodnosť „Obranca Fiľakovského hradu“ v réžii OZ Koháry Fiľakovo, spoluorganizátora podujatia. Detaily o registrácii nájdete na webovej stránke www.hradfilakovo.sk, alebo na facebookovej stránke Fiľakovské historické hradné hry - Füleki Történelmi Várjátékok.

Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2016, Banskobystrického samosprávneho kraja a mesta Fiľakovo.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
16.07.2019
Na hrade Brekov ožije 400 rokov stará história, verbovať budú aj deti
Historické udalosti z roku 1619 zrekonštruujú na hrade Brekov (okres Humenné) v nedeľu (21. 7.) v rámci Drugethovských hradných slávností. Do bitky medzi vojakmi grófa Juraja III. Drugetha a vojskom kniežaťa Gabriela Bethlena budú šermiari verbovať aj malých návštevníkov.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií 2023 vo Fiľakove
V sobotu 13. mája sa môžu záujemcovia tešiť na nočné prehliadky Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea, ktoré sa uskutočnia v rámci tohtoročnej Noci múzeí a galérií. Večerný program zaháji o 18. hodine vernisáž výstavy nazvanej Krajiny svetla v galérii Mestského vlastivedného múzea.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %