Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.03.2024 03:15

Vernisáž jubilejnej výstavy s názvom Najnovšie akvizície múzea


Ilustračný výrez plagátu


Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva milovníkov histórie a všetkých záujemcov na vernisáž jubilejnej výstavy s názvom Najnovšie akvizície múzea. Mestské vlastivedné múzeum funguje v priestoroch miestnej reduty (Vigadó) od roku 1994.


Takmer presne dvadsať rokov po jeho otvorení sa v roku 2014 sprístupnila nová expozícia s názvom „Od fiľakovskej palmy k svetoznámemu kohútovi“. Keďže jednou z hlavných aktivít Hradného múzea je aj naďalej akvizičná činnosť, inštitúcia sa snaží sústavne dopĺňať svoj zbierkový fond. Novonadobudnuté artefakty prezentuje verejnosti a zároveň ich uchováva pre budúce generácie. Pri horeuvedenej jubilejnej príležitosti otvára múzeum novú dočasnú výstavu, prístupnú do 10. mája 2024, a prezentujúcu najnovšie zbierkové predmety múzejného fondu, ktorý sa za uplynulé roky obohatil niekoľkými unikátmi z rôznych odborov.

Súčasťou expozície bude zaujímavý archeologický materiál z rôznych období, pochádzajúci z terénnych prieskumov v regióne, ale aj nálezy zo záchranného výskumu hradu Šomoška, či stredoveké nádoby z Fiľakova, ktoré boli odcudzené zo zbierok právneho predchodcu inštitúcie. Z nedávno realizovaného výskumu v holišskom kostole pochádza vzácny poklad zlatých a strieborných mincí zo 16. storočia, ktorý bude fotograficky prezentovaný tiež na tejto výstave. Po vernisáži si návštevníci budú môcť vypočuť aj zaujímavú prednášku o jeho nájdení. Ďalšiu kategóriu vystavených predmetov budú tvoriť umelecké a úžitkové predmety, ktoré sa viažu k mestu Fiľakovo a jeho okoliu. Záujemcovia uvidia meštiansky odev a textílie neskorších majiteľov kúrie Koháryovcov, ľudové kroje regiónu, olejomaľby fiľakovského hradu od rôznych umelcov, diela Bélu Bacskaiho, resp. dokumenty a fotografie z pozostalostí miestnych a regionálne významných rodín. Z priemyselných artefaktov to budú unikátne výrobky zo sklární v Katarínskej Hute, a niekdajšie, dnes už vzácne, doteraz nevystavené exempláre výrobkov fiľakovských závodov, ako napríklad smaltované nádoby, drevené hračky či súvisiace dokumenty, letáky a výrobkové katalógy. Posledne uvedené exponáty získalo múzeum vďaka projektom, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 Vernisáž výstavy sa uskutoční 21. marca, o 16:30 hodine v galérii Mestského vlastivedného múzea. Každý je vítaný!

Autor: (ts-Hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2016
Šuster, drž sa svojho kopyta!
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Šuster drž sa svojho kopyta!“, ktorá sa uskutoční 14. októbra 2016 v galérii Mestského vlastivedného múzea o 17. hodine.
viac
07.08.2017
Otvorenie výstavy palóckeho prelamovaného nábytku
V rámci osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo otvorí Hradné múzeum vo Fiľakove jedinečnú výstavu.
viac
04.08.2018
Otvorenie jubilejnej výstavy Petra Kovácsa Garpa a Bunker túra
Hradné múzeum vo Fiľakove otvára 10. augusta 2018 výstavu fiľakovského výtvarníka Petra Kovácsa Garpa s názvom „Krehké“. Výstavu umelca, známeho už aj zahraničného publika, sprístupní inštitúcia pri príležitosti jeho okrúhleho výročia, počas konania kultúrneho festivalu XXVIII.
viac
25.02.2020
Hradné múzeum vo Fiľakove otvorí výstavu „Čarovné kraslice“
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na prehliadku výstavy ľudovej remeselníčky Tünde Horkay Benko s názvom „Čarovné kraslice“. Vernisáž sa uskutoční 28. februára 2020 v Mestskom vlastivednom múzeu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %