Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.06.2017 09:26

Rekonštrukcia lávok cez rieku Žitava


Snímka zdroj: (zlatemoravce.eu).


To, že obe lávky cez rieku Žitava, ktoré sa nachádzajú pri hlavnej autobusovej stanici, boli už roky v zlom stave, nie je pre Zlatomoravčanov žiadnou veľkou novinkou. Ľudia sa na ne sťažovali pomerne dlho. Až tento rok sa však dočkali ich kompletnej rekonštrukcie, ktorá sa realizuje v týchto dňoch.


Problematická bola najmä lávka pri soche sv. Jána Nepomuckého. Podľa slov primátora Dušana Husára tento mostík pre chodcov dlhodobo vykazoval nebezpečný a rozpadávajúci sa povrch. Lávka pri soche partizána bola na tom o čosi lepšie. Nebola bezprostredným ohrozením pre chodcov, napriek tomu bola podľa Husára konštrukčne vplyvom prírodných podmienok a dlhodobým používaním poškodená.

 

Treba rátať s obmedzeniami

So stavebnými prácami sa začalo 9. mája a tie prebiehajú ešte aj v týchto dňoch. Podľa vyjadrenia referenta dopravy a technickej infraštruktúry mesta Emila Hudáka bude rekonštrukcia oboch mostíkov trvať približne dva mesiace, ukončená by tak mala byť niekedy v polovici júla.

Počas tohto obdobia musia chodci rátať s viacerými obmedzeniami. „Počas stavebných prác na lávkach bude vylúčený pohyb chodcov po lávkach a prístupových častiach chodníkov. Prístupové chodníky k pracovisku na lávke budú uzavreté zábranami,“ informoval Hudák.

 

Rekonštrukcia vyšla 44-tisíc eur

Pod ruky robotníkov sa dostala ako prvá lávka pri soche sv. Jána Nepomuckého, nakoľko sa nachádzala v horšom stave. „Rekonštrukciu tejto lávky projektant naprojektoval v celkovej sume 20 719 eur,“ uviedol primátor.

Druhá lávka bola podľa Husára naprojektovaná v celkovej sume 16 679 eur. „Vysúťažená cena za obe lávky bola 44 002 eur s DPH. Všetky finančné  prostriedky boli vyčlenené na túto rekonštrukciu z rozpočtu mesta ešte v minulom roku,“ povedal primátor Husár.

 

Prečo ich neopravili skôr?

Keďže boli peniaze vyčlenené ešte vlani a stav minimálne jednej z lávok bol už dlhodobo kritický, naskytá sa tu otázka, prečo sa s ich opravou nezačalo ešte v roku 2016?  

„K rekonštrukcii sa v minulom roku nemohlo pristúpiť z dôvodu vybavovania rôznych povolení - elektrikári, plynári, vodári atď.. Až v súčasnosti sa nám podarilo vybaviť potrebné dokumenty – stavebné povolenie a následne pristúpiť k súťaži a výberu obstarávateľa rekonštrukcie,“ odpovedal Husár, ktorý dúfa, že zrekonštruované lávky budú slúžiť občanom mesta počas nasledujúcich desaťročí.

 

Autor: (Peter KLIMANT)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách
Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.
viac
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
21.06.2021
Lávky cez rieku Poprad sa budú meniť za nové
Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade každoročne monitoruje stav mostov, lávok pre peších a vykonáva ich údržbu. Pri obhliadkach sa im nepozdával stav šiestich lávok cez rieku Poprad od Alžbetinej ulice po Športovú ulicu pri AquaCity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %