Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.05.2020 12:20

Projekt TUKE a oceliarní chce zvýšiť záujem o techniku a podchytiť talenty


Na snímke zľava prezident spoločnosti U. S. Steel Košice James E. Bruno, rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť a dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE Iveta Vasková. Snímka zdroj: (tasr).


Popularizovať vedu medzi mladými ľuďmi a zvýšiť záujem o štúdium technického zamerania je zámerom vzdelávacieho projektu Technické talenty 2020+.


Pre študentov stredných škôl a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) ho pripravila Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie (FMMR) TUKE so spoločnosťou U. S. Steel Košice. Projekt v stredu predstavili médiám predstavitelia fakulty a hutníckej spoločnosti, ktorá ho aj finančne podporuje.

Študenti sa do programu zapoja vytvorením práce na vybranú tému, pričom môžu získať odmenu 200 eur. Projekt trvá od 1. januára do konca októbra tohto roka. Najlepšie práce vyberá vždy na konci mesiaca trojčlenná komisia. Doposiaľ už bolo takto ocenených 37 prác. K zadaným témam patria - obehová ekonomika / buď kreatívny v recyklácii, materiály modernej doby / steelový svet technológií, energetika / kde v pekle je energia? a environmentálne inžinierstvo / bráň zelenú hranicu. Špeciálnou kategóriou je 'každá úspešná cesta sa začína správnym rozhodnutím'. Záujemcovia sa do projektu môžu prihlásiť, a to aj opakovane cez online formulár na webstránke fmmr.sk, rozsah prác je minimálne jedna normostrana. V rámci stredných škôl je program určený študentom tretieho a štvrtého ročníka.

Zámerom je podľa organizátorov aktívne zapojiť študentov do objavovania vzrušujúcej stránky technických predmetov a pomáhať im porozumieť, akú majú úlohu pri budovaní trvalo udržateľnej budúcnosti. „Témami sú aktuálne výzvy dnešnej doby. Jednak je to na popularizáciu vedy a dôležité je aj podchytiť talenty, ktoré majú inovatívne prístupy a nápady a sú ešte na stredných školách,” priblížila dekanka FMR Iveta Vasková.

Aj podľa rektora TUKE Stanislav Kmeťa je to správna cesta, ako povzbudiť záujem mladých ľudí študovať techniku na vysokých školách. „Vďaka našim spolupracovníkom z priemyselnej praxe budeme mať možnosť zapojiť do tvorivého technického myslenia a projektov súvisiacich s energiami, obehovou ekonomikou a životným prostredím aj stredoškolákov,” skonštatoval.

Projekt podporujú košické oceliarne U. S. Steel, ktoré aj takto chcú prispieť k rastu budúcich odborníkov v technických disciplínach, napríklad pri riešení aktuálnej otázky dekarbonizácie priemyslu. Súčasťou je aj osobné zapojenie expertov hutníckej fabriky. „Plánovanú podporu fakulty sme sa rozhodli zvýšiť o 50 000 eur ročne. Na podporu hľadania, udržania a rozvoj technických talentov vrátane poskytovania štipendií vybraným študentom tak alokujeme v priebehu nasledujúcich piatich rokov 250 000 eur,” povedal prezident U. S. Steel Košice James Bruno.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2018
Trenčianska župa podporila zážitkové vzdelávanie na 24 stredných školách
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v roku 2018 pokračoval v podpore tematického zážitkového vzdelávania na stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Študenti župných stredných škôl tak mali možnosť načerpať nové vedomosti z oblasti histórie, prírodných vied a environmentalistiky.
viac
19.05.2020
Vzdelávací projekt Dokument na kolesách začína v online podobe
Filmom Skutok sa stal od Barbory Berezňákovej odštartoval v pondelok celoročný vzdelávací projekt Dokument na kolesách. Minulé roky sa realizoval prostredníctvom premietaní priamo na stredných školách, teraz sa začal v online podobe.
viac
03.12.2020
Mládež sa môže prihlásiť do programu o ekologickej stope
V tomto roku sa otvára pre aktívnych mladých ľudí zo Záhoria a myjavských kopaníc vo veku od 15 do 21 rokov neformálny vzdelávací program POĎNATO:LAB. Účastníkom prinesie praktické workshopy a prepojí ich s profesionálmi.
viac
10.12.2020
Grantový program prerozdelí vyše 100 000 eur na digitálne projekty
Prostredníctvom grantového programu e-Školy bude prerozdelených vyše 100 000 eur na projekty zamerané na podporu digitálnej gramotnosti, bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Informovala o tom senior špecialistka korporátnej komunikácie Orange Slovensko Zuzana Lampartová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %