Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.11.2021 08:45

Projekt SaveGREEN sa zameria na ekokoridory pre cicavce či vodné zvieratá


Snímka zdroj: (tasr).


Nový projekt SaveGREEN sa chce zamerať na funkčnosť ekologických koridorov nie len pre šelmy, ale aj pre menších cicavcov, vodných a na vodu viazaných živočíchov a hmyz. Taktiež plánujú mapovať výskyt týchto zvierat.


Tento projekt by mal v budúcnosti uľahčiť plánovanie výstavby rýchlostných ciest R2 a R7, ktoré by mali ísť cez územie Podpoľania a Novohradu. Informovala o tom hovorkyňa World Wide Found for Nature (WWF) Slovensko Andrea Settey Hajdúchová.

„Teraz sa sústredíme na sledovanie funkčnosti migračných trás a tiež opatrení, ktoré majú pomáhať živočíchom v migrácii. Rozširujeme monitoring zo šeliem i na ďalšie skupiny živočíchov,” hovorí projektová manažérka Romana Uhrinová z World Wide Found for Nature (WWF) Slovensko.

Predmetom monitoringu sú druhy európskeho významu, ktoré sú chránené smernicou o biotopoch. Rozdeľovanie prírodných území na menšie ohrozuje stále viac živočíchov, preto sa projekt zameriava na viacero druhov, poukazuje Settey Hajdúchová. Pokračuje, že zánik prepojení medzi časťami prírodných území ohrozuje populácie živočíchov. Tento priebeh ohrozuje aj vodné ekosystémy.

Zmapovanie území s výskytom chránených druhov pomôže v ich ochrane v prípade nových projektových zámerov na výstavbu. Ideálne by pri výstavbe podľa Settey Hajdúchovej bolo, ak by sa neohrozili žiadne živočíchy, v opačnom prípade je potrebné navrhnúť zmierňujúce opatrenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Ochranári mapujú migračné trasy šeliem v Karpatoch
Ochranári a priestoroví plánovači mapujú migračné trasy šeliem. Cieľom mapovania je poznať a chrániť migračné trasy šeliem naprieč celými Karpatmi.
viac
04.11.2020
V rámci programu Živé chodníky sa podarilo obnoviť sedem lokalít
V rámci programu Živé chodníky sa vďaka grantom podarilo obnoviť sedem lokalít. Dobrovoľníci zlepšili podmienky pre pešiu a cyklistickú turistiku. Informovala o tom Martina Ragalová z externej komunikácie nadácie Ekopolis.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %