Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.04.2021 01:40

Projekt Deň hliny - Čaro hliny spojil nórskych a slovenských umelcov


Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis a ministerka kultúry SR Natália Milanová. Snímka zdroj: (tasr).


Aktivity, ktoré prinášajú krásy keramiky a porcelánu do každodenného života, sú súčasťou projektu Deň hliny - Čaro hliny. Spoločne ho realizujú nórske Telemark museum, Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Ľudovíta Štúra, Múzeum slovenskej keramickej plastiky a mesto Modra.


Projekt, ktorý má podporiť kapacity kultúrnych aktérov a prácu s publikom, získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 199 900 eur prostredníctvom grantov EHP, Slovensko ho spolufinancuje sumou 29 985 eur.

Hlavnou témou projektu je hlina, z ktorej sa vyrába modranská keramika i nórsky porcelán. „Verím, že prinesie nového ducha do Modry aj do nášho múzea a výsledkom bude viac spokojných návštevníkov,” uviedol na štvrtkovej prezentácii generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. K získaniu grantu zablahoželal nórsky veľvyslanec Terje Theodor Nervik: „Som nadšený z hrdosti mesta, ktorú pociťuje k svojmu mimoriadnemu historickému dedičstvu.”

Múzeum Ľ. Štúra a jeho projektové aktivity predstavila riaditeľka Viera Jančovičová: „Máme záujem o získanie a výmenu odborných skúseností spolu s nórskymi kolegami, pozdvihnutie povedomia o našom múzeu a modranskej keramike v medzinárodnom prostredí a tiež vytvorenie reprezentačných priestorov galérie.” Riaditeľka Telemark museum Jorunn Sem Fure upozornila na dôležitosť spolupráce s kolegami v Modre. „Chceme budovať novú muzeálnu tradíciu, vy máte tradície, množstvo vecí sa môžeme od vás naučiť, roky sa venujete národnému dedičstvu keramikárstva, sú to vaše skúsenosti, kompetencie, ktoré potrebujeme.”

Spolupráca bude prebiehať formou výmenných výstav. Do Nórska zavíta keramika zo Slovenska a slovenskí diváci spoznajú porcelán z Porsgrunnu. „Radi by sme spoznali spôsob práce nórskych múzejníkov, ako pracujú s publikom, pri tvorbe výstavy, ich skúsenosti by sme radi využili v našich podmienkach,” poznamenala Agáta Petrakovičová z Múzea slovenskej keramickej plastiky. Dodala, že nórski partneri sa zasa na výstave oboznámia s príbehom modranskej keramiky, a to aj v dokumentárno-animovanom filme ústami keramického majstra.

Výsledkom projektu bude aj reinštalácia Galérie národného umelca Ignáca Bizmayera - Od džbána po figurálne umenie, pripravujú tiež festival keramiky Slávnosť hliny či Sympózium umelcov za účasti tvorcov z Nórska a Slovenska. Mesto Modra tiež plánuje vytvoriť dizajn manuál pre historické centrum, ktorý bude odkazovať na keramiku pri označovaní ulíc, pamiatok a orientačných čísel. Ďalšou aktivitou má byť Keramický street-art a tradíciu keramiky a históriu mesta priblíži i laserové predstavenie na jednej z historických budov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť
Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).
viac
15.11.2018
Slovensko môže opäť využiť granty EHP a Nórska vo výške okolo 113 miliónov eur
Slovenská republika môže znovu využiť granty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska. Ide v poradí už o tretie obdobie týchto grantov, v ktorom je alokovaných okolo 113 miliónov eur, čo je zhruba o 30 miliónov eur viac ako v predchádzajúcom období (2009 - 2014).
viac
29.05.2020
Informácia o plánovaných výzvach Grantov EHP a Nórska
Úrad vlády SR v rámci Grantov EHP 2014-2021 a ako správca programu Kultúra zverejnil informáciu o plánovanom vyhlásení Otvorenej výzvy.
viac
14.06.2021
Slovensko-ukrajinský workshop predstavil inovatívne riešenia našich miest a obcí
Podpore slovensko-ukrajinskej spolupráce na úrovni miest a obcí bol venovaný online workshop (10. 6. 2021), ktorý realizovalo Združenie miest a obcí v spolupráci s jedným z projektových partnerov - Združením ukrajinských miest (AUC).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %