Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.12.2019 08:10

Primátor a starostovia navrhujú zvýšenie dane z nehnuteľnosti


Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo (uprostred) a starostovia a starostky bratislavských mestských častí počas tlačovej konferencie o daniach z nehnuteľností 5. decembra 2019 v Bratislave. FOTO TASR - Jaroslav Novák


Primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so starostami 17 bratislavských mestských častí (MČ) navrhuje zvýšiť daň z nehnuteľnosti na území hlavného mesta zvýšením sadzby tejto dane.


Daň by sa mala podľa spoločného návrhu zvýšiť v priemere o 45 až 50 percent, a to v závislosti od typu nehnuteľnosti a jej lokality. O tom, či sa od januára 2020 tieto dane zvýšia a o koľko, budú ešte rozhodovať bratislavskí poslanci na decembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval Vallo.       

"Bude predložený spoločný návrh na zvýšenie sadzby tejto dane. Nie je to populárny návrh. Ale museli sme k nemu pristúpiť, lebo inej cesty na skvalitnenie služieb a zásadnejšiu zmenu kvality života v našom meste, jednoducho, nemáme," poznamenal Vallo s tým, že spolu s týmto návrhom bude poslancom predložený aj návrh na rovnomernejšie prerozdelenie výnosov dane z nehnuteľnosti medzi jednotlivé bratislavské mestské časti.       

Primátor a starostovia týmto návrhom reagujú aj na viaceré opatrenia vlády a parlamentu v predchádzajúcich období, ktoré mali negatívny vplyv aj po finančnej stránke na jednotlivé samosprávy a ich rozpočty. Ide napríklad o tzv. chodníkovú novelu, povinné zvyšovanie miest vo verejnej správe o desať percent, príplatky za prácu cez víkend a v noci alebo zníženie sadzby dane z príjmu fyzických osôb. Posledné spomínané opatrenie predstavuje výpadok pre mesto vo výške ôsmich miliónov eur a o ďalšie štyri milióny eur menej dostanú v dôsledku toho mestské časti. K pristúpeniu k takémuto kroku sa podľa Valla podpísala aj negatívna prognóza ekonomického vývoja.       

Keď návrh na zvýšenie sadzby dane z nehnuteľnosti bratislavským mestským parlamentom prejde, hlavné mesto sa tak pridá k ďalším krajským mestám na Slovensku, ktoré už podobne k zvýšeniu daní pristúpili. V opačnom prípade by nemohli realizovať mnohé investičné a rozvojové projekty. Hlavné mesto pritom očakáva, že zvýšením sadzby tejto dane by mohlo do jeho rozpočtu pribudnúť ročne viac ako 12 miliónov eur. Polovica z trojročného výnosu, teda okolo 18 miliónov eur, by mala byť použitá na opravy a rekonštrukcie ciest a chodníkov, ďalších 18 miliónov eur by sa mohlo použiť na skvalitnenie verejného priestoru.       

O konkrétnych takto realizovaných projektoch by mali byť v budúcnosti obyvatelia informovaní prostredníctvom webovej stránky hlavného mesta. "Je pre nás nesmierne dôležité, aby ľudia pochopili, že zvýšenie daní, presná suma, o ktorú dane zvýšime, sa neroztratí niekde v rozpočte mesta. Budú to peniaze, za ktoré Bratislavčania a Bratislavčanky uvidia konkrétne projekty," prisľúbil Vallo.       

Starosta Záhorskej Bystrice a zároveň predseda regionálneho združenia starostov Jozef Krúpa v tejto súvislosti opätovne zdôraznil požiadavku zmeny prerozdeľovania príjmov z daní fyzických osôb zo štátu smerom na mestá a obce vrátane Bratislavy, ktorá "dopláca na zlé sčítanie obyvateľov" v minulosti. Zároveň zdôraznil apel na to, aby bola Bratislava ako hlavné mesto samostatnou kapitolou v štátnom rozpočte.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy
V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.
viac
02.11.2016
Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh VZN k parkovacej politike
Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh všeobecne záväzného nariadenia (ďalej VZN), ktorým sa môže zaviesť do praxe jednotná parkovacia politika v Bratislave.
viac
03.03.2017
V mestských častiach nadobúdajú účinnosť VZN o rozvojovom poplatku
Vo väčšine mestských časti Bratislavy vstúpilo 1. marca do platnosti všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj. Zavedenie rozvojového poplatku prijali v predchádzajúcich dvoch mesiacoch zastupiteľstvá všetkých mestských častí s výnimkou Podunajských Biskupíc.
viac
10.06.2019
M. Vallo zvažuje zvýšiť daň za ubytovanie pre turistov
Primátor Bratislavy Matúš Vallo zvažuje, že zvýši daň za ubytovanie. Jej prípadné zvýšenie by podľa neho mohlo prilákať iný typ turistov. Pre TASR to povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %