Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.01.2019 04:30

Prezident starostom a primátorom: Spravme z predškolskej výchovy prioritu


Prezident A. Kiska počas príhovoru k primátorom a starostom. Snímka: (st)


Slovensko zaostáva v predškolskej výchove a vzdelávaní za rozvinutými krajinami. Práve preto by táto téma mala byť prioritou. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý vyzval starostov a primátorov, aby prispeli k vyzdvihnutiu tejto témy.


"Spravme z toho spoločne prioritu našej krajiny," apeloval na zástupcov miest a obcí Kiska v paláci počas novoročného prijatia. Dostupné jasle a škôlky sú podľa jeho slov v záujme všetkých. Dnes podľa prezidenta navštevuje jasle a škôlky málo detí. Práve od predškolskej prípravy pritom, ako tvrdí, závisí aj ďalšie vzdelávanie detí.

"Dostupné predškolské vzdelávanie je prvým a nevyhnutným krokom potrebným k prerušeniu bludného kruhu generačnej chudoby, ktorá zvlášť v niektorých regiónoch je obrovská. Musíme nájsť spôsob, ako tento kruh prerušiť a ukazuje sa, že toto je cesta," doplnil Kiska s tým, že jasle a škôlky sú potrebné nielen pre deti, ale aj pre rodičov, aby sa mohli zamestnať.      

 "Záleží nám na deťoch v škôlkach, aby mamičky mohli dať deti do škôlok. Vašu výzvu prijímame," povedal šéf Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora. Situáciu podľa neho treba riešiť, mestá a obce však potrebujú pomocnú ruku od štátu. Sýkora hovoril v tejto súvislosti o komplikáciách pri čerpaní eurofondov. Ak by aj výzvy neboli, škôlky podľa neho treba stavať.       

Prezident pripomenul minuloročné komunálne voľby. "Boli prvými zo série rozhodnutí voličov po ťažkom období, ktoré naša krajina vlani zažila. Boli príležitosťou demokraticky vyjadriť, ako si ľudia predstavujú slušné Slovensko," uviedol Kiska.       

Mandáty nových starostov a primátorov sú podľa prezidenta záväzkom ukázať, že vieme spravovať naše mestá a obce slušne a na prospech ľudí. "Ľudia vám dali dôveru a ja vám prajem silu a vytrvalosť, aby ste dokázali pretaviť ju do výsledkov," doplnil Kiska.    

   

"Urobíme všetko preto, aby bol ZMOS silnou oporou pre miestnu samosprávu. Budeme pôsobiť tam, kde je náš priestor sociálneho partnera," reagoval Sýkora. Upozornil aj na atmosféru, v ktorej žijeme. "Žijeme v dobe, ktorej súčasťou je povrchnosť, kde konflikt je dôležitejší ako kompromis. Nič z toho nám ale neprospieva, Slovensko má na viac," zdôraznil Sýkora. Doplnil, že starostovia a primátori chcú v tomto volebnom období dokázať, že mestám a obciam sa oplatí dôverovať.     

Snímky na stiahnutie - http://www.uschovna.cz/zasilka/JBC4L78GW5E2BT2Z-GX7/

Autor: (tasr) Snímky:(st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Andrej Kiska: Primátori a starostovia sú zdrojom inšpirácie pre moju prácu
Primátori a starostovia sú pre prezidenta SR Andreja Kisku inšpiráciou pre jeho vlastnú prácu a poslanie, pretože vďaka stretnutiam s nimi a ľuďmi v mestách i obciach môže lepšie rozumieť, čo trápi Slovensko. Prezident to uviedol pri dnešnom prijatí 81 zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
10.01.2018
Prezident SR A. Kiska prijal zástupcov ZMOS na tradičnom novoročnom stretnutí
Prezident poďakoval samosprávam za ich prácu, obzvlášť preto, lebo práve ony vedia, čo trápi obyvateľov. "Dôvera vložená do vás je veľká a želám, aby ste ju znova a znova menili a transformovali na fungujúcu samosprávu slúžiacu všetkým obyvateľom," skonštatoval A. Kiska.
viac
26.11.2018
Predseda ZMOS Michal Sýkora nebude kandidovať na prezidenta
Dlhoročný starosta Štrby a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora nebude kandidovať na prezidenta SR. K tomuto kroku ho vyzývali členovia orgánov ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %