Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.05.2021 12:30

Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí


Ilustračná snímka: (pixabay.com).


Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR zverejnilo výzvu na národný projekt rozvoja verejnej osobnej dopravy „Mesto Prešov, Modernizácia trolejbusových tratí – projektová dokumentácia“  a "Mesto Prešov, Výstavba nových trolejbusových tratí a meniarní – projektová dokumentácia"  na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Oprávneným prijímateľom je v tomto prípade iba mesto Prešov. Indikatívna výška finančných prostriedkov vyčlenených zo zdrojov EÚ je 2 057 971 eur.

„Prešovčanom chceme ponúknuť modernú mestskú hromadnú dopravu. V uplynulých rokoch sme začali s modernizáciou vozového parku trolejbusov a cestujúcim sa na všetkých linkách prihovára nový ženský hlas. Už v najbližších mesiacoch očakávame dodanie úplne nových a ekologických dieslových autobusov a čoskoro chceme zakúpiť aj parciálne trolejbusy, ktoré dokážu jazdiť aj cez úseky bez trolejového vedenia. Inovácie v oblasti MHD si však vyžadujú aj bezchybnú infraštruktúru. Práve teraz máme jedinečnú príležitosť zmodernizovať prostredníctvom eurofondov aj trolejbusové trate a meniarne,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Návrh na podanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok schválila aj mestská rada.

Približne 40 % z celkových dopravných výkonov DPMP pripadá na trolejbusovú trakciu. Trolejbusové linky v Prešove spájajú predovšetkým Sídlisko II, Sídlisko III a sídlisko Sekčov s centrom mesta, pričom jednotlivé sídliská sú zároveň prepojené medzi sebou. Okrem toho trolejbusy spájajú kľúčové mestské časti ako sú Dúbrava, Nižná Šebastová, priemyselná zóna na Budovateľskej, Solivar a Širpo. Časť týchto úsekov bola postavená ešte v šesťdesiatych rokoch 20. storočia a v súčasnosti sú v nevyhovujúcom stave. Vďaka národnému projektu rozvoja verejnej dopravy sa to môže zmeniť.

Prvý z dvojice projektových zámerov s názvom „Mesto Prešov, Modernizácia trolejbusových tratí – projektová dokumentácia“ totiž počíta s vypracovaním projektovej dokumentácie na modernizáciu 3 úsekov trolejbusových tratí v meste Prešov v celkovej dĺžke 11,4 km. Prvým je úsek Budovateľská – Škultétyho – 17. novembra – Obrancov mieru. Trolejové vedenie by sa malo vymeniť aj v úseku Nižná Šebastová – Duklianska – križovatka Hlavná a Levočská. Posledným je úsek Sabinovská – Dúbrava. Na všetkých troch úsekoch sa v rámci modernizácie počíta s výmenou stožiarov, trolejového vedenia a tiež spätných ako aj napájacích káblov.

Trolejbusová sieť v Prešove je napojená z troch trakčných meniarní na Solivarskej, Čapajevovej a Mukačevskej ulici. Tie sú však zastarané a sú v nevyhovujúcom stave. Výstavbou troch nových meniarní a troch nových úsekov trolejbusových tratí v celkovej dĺžke 2,7 km dôjde k výraznému zvýšeniu bezpečnosti dopravy, komfortu cestujúcich, plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti. Ďalej dôjde  zníženiu hlučnosti a k zníženiu negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie. Súčasne dôjde k výraznej úspore nákladov na údržbu a prevádzku trolejbusových tratí. Druhý z dvojice projektových zámerov s názvom "Mesto Prešov, Výstavba nových trolejbusových tratí a meniarní – projektová dokumentácia" má za cieľ pripraviť projektovú dokumentáciu k týmto stavbám:

- Obratisko Clementisova – Levočská

- Trolejové vedenie Rusínska – Kuzmányho

- Prepojenie Sibírska – Pod Šalgovíkom

- Meniareň Solivarská

- Meniareň Čapajevova

- Meniareň Mukačevská

- Obratisko Pod Šalgovíkom.

Po spracovaní projektovej dokumentácie bude mesto Prešov pripravené čerpať financie z plánu obnovy na realizáciu trolejbusových tratí a meniarní.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
24.02.2021
Bratislava chce rozšíriť i modernizovať trolejbusové trate
Mesto Bratislava chce rozšíriť a modernizovať trolejbusové trate. Chce tak skvalitniť a zefektívniť prevádzku MHD v dotknutých lokalitách a zároveň znížiť environmentálny dosah z dopravy.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %