Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.02.2021 12:25

Bratislava chce rozšíriť i modernizovať trolejbusové trate


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Bratislava chce rozšíriť a modernizovať trolejbusové trate. Chce tak skvalitniť a zefektívniť prevádzku MHD v dotknutých lokalitách a zároveň znížiť environmentálny dosah z dopravy.


Projekty, s ktorými sa uchádza o finančné zdroje z Európskej únie, sa týkajú trate autobusová stanica- nová budova Slovenského národného divadla (SND), Bulharská-Galvaniho, Hlavná stanica-Patrónka-Riviéra a Trenčianska-Hraničná.

Trolejbusová trať Trenčianska-Hraničná má spojiť stred mesta a okrajovú časť smerom do Vrakune. Keďže v tomto úseku je vybudovaná len časť trolejbusovej trate s priamym spojením mesta a Vrakune, je potrebné dobudovať ďalší smer. „Trolejbusová trať Trenčianska-Hraničná nadviaže na vybudovanú trať na Trenčianskej a spojí ju s Hraničnou. Tak sa zlepší priechodnosť daného smeru,” píše sa v zámere národného projektu predloženého v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020. V rámci projektu sa má predĺžiť existujúca trolejbusová trať na ulici Trenčianska smerom k ulici Bajkalská až po existujúcu trať na Prievozskej ulici. Celkovo má ísť o 3,5 kilometra novej jednostopovej trate. Celkové oprávnené výdavky projektu sú na úrovni 5,8 milióna eur.

V rámci projektu novej trolejbusovej trate autobusová stanica – nová budova SND plánuje Bratislava vybudovať a predĺžiť trolejbusovú trať na ulici Karadžičova a Mlynské nivy smerom na ulicu Dostojevského rad s následným odbočením vľavo do ulice Landererova a odbočením vpravo do ulice Olejkárska, s pokračovaním po ulici Pribinova a zokruhovaním cez ulicu Krupkova. Pôjde zhruba o dva kilometre novej trate. Pri projekte novej trolejbusovej trate Bulharská - Galvaniho je aj predĺženie existujúcej trolejbusovej trate na Trnávke po ulici Bulharská smerom k ulici Galvaniho s pokračovaním vpravo po ulici Galvaniho až k nákupnému centru Avion. „Pre hybridné trolejbusy sa počíta s osadením natrolejovacieho zariadenia, čo umožní predĺžiť túto linku až na bratislavské letisko bez potreby vybudovania trakčného vedenia,” uvádza sa v zámere s tým, že pôjde o 2,8 kilometra jednostopej novej trate a 0,95 kilometra modernizovanej jednostopej trate. Celkové oprávnené výdavky projektu sú zhruba sedem miliónov eur.

Cieľom projektu Hlavná stanica-Patrónka-Riviéra je prepojenie samostatnej trolejbusovej trate na sídlisku Dlhé diely so zvyšnou časťou trolejbusových tratí až po Hlavnú stanicu. Počíta sa s prepojením s existujúcou trolejbusovou traťou na križovatke Valašská – Mlynská dolina, ako aj v križovatke Pri Habánskom mlyne – Mlynská dolina, vrátane komplexnej modernizácie trolejbusovej trate v úseku Patrónka – Kramáre – Hlavná stanica. Nová trolejbusová trať Patrónka–Riviéra má viesť cez Karloveskú, Botanickú, Mlynskú dolinu, Pri Habánskom mlyne, Gaštanovú a Valašskú. Pôjde o 6,65 kilometra novej trate. Pri modernizácii trate v úseku Patrónka–Kramáre–Hlavná stanica bude 0,55 kilometra novej trate v obratisku Hlavná stanica a na uliciach Pražská a Šancova, 0,25 kilometra novej trate v odbočení zo Stromovej na Pražskú, 0,20 kilometra novej trate (doplnenie odbočení) v triangli Vlárska – Pod Krásnou hôrkou. Tri kilometre trate sa zmodernizuje v úseku Námestie Franza Liszta – Hlavná stanica, na uliciach Pražská a Šancova a 6,70 kilometra v úseku Patrónka – Kramáre. Celkové oprávnené výdavky projektu sú podľa predloženého zámeru národného projektu 21 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
Mesto rokuje o termíne ukončenia rekonštrukcie karloveskej radiály
Mesto Bratislava aktuálne rokuje so zhotoviteľom stavby o termíne ukončenia rekonštrukcie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že v najbližších dňoch poskytne magistrát bližšie informácie.
viac
20.10.2020
Od pondelka obnovia premávku električiek do Karlovej Vsi a Dúbravky
Do Karlovej Vsi a Dúbravky budú od pondelka 26. októbra opäť premávať električky. Dopravný podnik Bratislava (DPB) obnovuje ich premávku v úseku Chatam Sófer – Pri kríži.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
04.09.2023
Od pondelka dochádza k zmenám v MHD aj k zmene dopravy na nábreží
Mestská hromadná doprava (MHD) v Bratislave začala jazdiť opäť v režime pracovný deň - školský rok. Výnimkou sú linky 31, 39, 87, 131 a 184. Obnovila sa tiež premávka linky 7. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB). K zmenám v doprave dochádza aj na nábreží v Starom Meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %