Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.01.2017 05:04

Pravoslávni veriaci si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer


Peter Soroka s betlehemcami pred chrámom v Osadnom.


Pravoslávni veriaci v Osadnom v Sninskom okrese si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer. Pri tejto príležitosti zasadli obyvatelia obce spoločne za jeden stôl.


"Rozhodli sme sa, keďže väčšina našich ľudí je staršia a zostávajú zväčša na tento sviatok sami, že urobíme spoločnú večeru na obecnom úrade," vysvetlil miestny duchovný Peter Soroka. Tradíciu udržiavajú na dedine už niekoľko rokov.       

Podľa slov kňaza ženy pripravujú všetky zaužívané pôstne jedlá. "Každý niečo prinesie z domu, či fazuľu, kapustu alebo hríby a navarí sa typická štedrá večera. Pani starostova napr. stále napečie domáci chlieb, z ktorého každý ochutná," priblížil s tým, že ide o milé posedenie v rodinnom kruhu.       

Soroka tvrdí, že ľudia oceňujú, keď sa niečo v obci deje. "Mnohí obyvatelia bývajú sami, väčšinou si tú druhú večeru nevaria, pripravia si len jedno jedlo. Už sa to pomaly vytráca," spomenul s tým, že aj to je jeden z dôvodov, prečo pristúpili k tejto obecnej tradícii. Pri spoločnom stole sa ich stretne aj 40. Po jedle si všetci zaspievajú niekoľko kolied, mnohí potom odchádzajú do chrámu.       

Vo štvrtok (19. 1.) budú v obci sláviť Bohozjavenie a krst Isusa Christa. Podľa slov Soroku je tento sviatok významovo väčší ako Vianoce, keďže sa pri ňom ukazujú všetky tri božie osoby naraz. V tento deň posväcujú tiež vodu, ktorou požehnávajú všetky domácnosti v obci. Bohoslužobne je sviatok podobný narodeniu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
12.12.2016
Dobrovoľníci navaria bezdomovcom kompletné Štedrovečerné menu
Liptovskomikulášski bezdomovci si v utorok 20. decembra vychutnajú pravý sviatočný obed. Dobrovoľníci v týchto dňoch pripravujú všetko tak, aby mohli aj ľudia bez prístrešia osláviť prichádzajúce vianočné sviatky.
viac
23.12.2018
Vianočný príhovor predsedu ZMOS
Každá sviečka, ktorá rozžiari náš adventný veniec, nám ukazuje, ako sa blížime k najkrajším sviatkom v roku. Žijeme v uponáhľanej dobe, keď nám povinnosti a úlohy stále viac odkrajujú z času, ktorý by sme chceli stráviť s priateľmi a blízkymi.
viac
22.12.2020
Výstava Kračunska chiža pripomína niekdajšie dedinské Vianoce
Tradičné slovenské Vianoce na dedine v minulosti približuje aktuálna výstava s názvom Kračunska chiža, ktorú pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %