Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.11.2022 02:25

Poľana prvýkrát oslávila Medzinárodný deň biosférických rezervácií


Ilustračná snímka.


Chránená krajinná oblasť - Biosférická rezervácia (BR) Poľana vo štvrtok prvýkrát oslávila Medzinárodný deň biosférických rezervácií. Informovala o tom Miriam Turayová zo správy s tým, že celý svet si pripomína tento deň prvýkrát v histórii.


Pripomenula, že svetová sieť rezervácií zahŕňa všetky typy ekosystémov, čiastočne aj mestské oblasti v celkovo 738 lokalitách. Doplnila, že tieto lokality chránia asi päť percent zemského povrchu alebo viac ako sedem miliónov kilometrov štvorcových, čo je rozloha zhruba rovnajúca sa veľkosti Austrálie. "Každý rok sa k sieti biosférických rezervácií pripája čoraz väčší počet lokalít a stále viac krajín má záujem sledovať ciele programu Človek a biosféra," uviedla s tým, že tento program má svoje aktivity na celom svete.

Podľa nej v rámci neho vznikla svetová sieť biosférických rezervácií. Ich úlohou je byť modelovými územiami a príkladmi dobrej praxe, kde človek svojim šetrným hospodárením a racionálnym využívaním krajiny zachováva prírodné a kultúrne hodnoty. Turayová dodala, že na Slovensku máme štyri biosférické rezervácie. Okrem Poľany sú to Tatry, Slovenský kras a Východné Karpaty.

Riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová povedala, že výnimočnosť BR Poľana spočíva nielen v jej prírodných hodnotách, ale predovšetkým v spôsobe riadenia. Podľa nej plní BR tri funkcie, ktorými sú ochrana, logistika a vývoj. Konštatovala, že dôležité je, aby sa miestni ľudia rozvíjali, aby mali dôvod ostať pod Poľanou žiť a aby sa im ekonomicky darilo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
26.07.2019
Na medzinárodnom dni sa v Prešove stretnú nepočujúci
V Prešove sa po 17 rokoch stretnú nepočujúci. V dňoch 27. a 28. septembra sa tam uskutoční Medzinárodný deň nepočujúcich (MDN), ktorý má na Slovensku 42-ročnú tradíciu.
viac
26.05.2020
Deň biodiverzity tento rok netradične
Obmedzenia kvôli pandémii koronavírusu zasiahli aj májový Deň biodiverzity, ktorý sa každý rok koná v areáli čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach pre žiakov z banskobystrických a zvolenských škôl. Napriek tomu sa organizátori podujatia rozhodli deťom priblížiť prírodnú rozmanitosť netradične.
viac
13.10.2021
V SR sa v minulom roku vyzbieralo približne 46.000 ton elektroodpadu
Na Slovensku sa v minulom roku vyzbieralo približne 46.000 ton elektroodpadu, zhodnocuje a recykluje sa okolo 94 percent. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti medzinárodného dňa elektroodpadu, ktorý pripadá na 14. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %