Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.08.2018 05:55

Pokrstili novú publikáciu o Pustom hrade


Pásku spoločne prestrihli primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.


Mesto Zvolen vydalo novú knihu o Pustom hrade a Peťuši s najnovšími poznatkami z výskumov od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica


Publikácia vznikla s podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko a do života ju uviedli v piatok 27. júla v rámci otvorenia chaty na Dolnom hrade.

Na knihe pracoval kolektív autorov takmer pol roka. V publikácii zhrnuli výsledky z výskumu, ktorý na Pustom hrade vedie od roku 2009 archeológ Ján Beljak a na hrade Peťuša archeologička Noémi Beljak Pažinová. Michal Šimkovic sa hlbšie pozrel na architektúru stavieb. „Publikácia sa komplexnejšie venuje histórii oboch hradov a analyzuje materiálnu kultúru, ktorá veľa napovie o živote na hrade,“ hovorí Noémi Beljak Pažinová, ktorá knihu zostavovala. Kniha obsahuje aj množstvo obrazových materiálov, ako sú fotografie oboch hradov, nálezov, mapy, letecké snímky a mnohé iné.

„Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko podporuje rozvoj cestového ruchu v regióne. Práve Pustý hrad je jednou z hlavných dominánt, ktoré svojou históriou a atmosférou lákajú stále viac návštevníkov do regiónu. Preto sa tešíme, že vznikla takáto zaujímavá publikácia o Pustom hrade a zároveň sa obnovil aj infobod, ktorý tam doposiaľ turistom chýbal," zhrnul Jiří Pěč z OOCR Stredné Slovensko.

Chatu na Dolnom hrade Pustého hradu, ktorá by mala slúžiť ako bufet a informačné centrum zároveň otvorilo mesto Zvolen spolu s Lesným podnikom mesta Zvolen a ďalšími partnermi.

Pásku spoločne prestrihli primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. „Teším sa, že začíname novú kapitolu Pustého hradu. Návštevníci hradu tu odteraz nájdu oddychovú zónu s celým zázemím, kde si môžu posedieť, občerstviť sa,“ povedala primátorka, ktorá rozpovedala celú genézu chatky presunutej spod brány Horného hradu, pričom zdôraznila, že Dolný hrad vďaka svojmu prestrešeniu poskytuje aj zázemie pre rôzne kultúrne podujatia.

Do budúcnosti sa plánuje o. i.rekonštrukcia objektu v tzv. Haputke, na začiatku turistického chodníka, zastrešenie Horného paláca, ktorý by mohol slúžiť ako múzeum či vybudovanie peňazokazeckej dielne na Hornom hrade.

Obecne noviny č. 31-32/2018

 

Autor: (jež)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
Štvrťstoročie na zvolenskom hrade
Už 25 rokov turisti, nadšenci, milovníci histórie a kultúry prekonávajú kilometre a výškové metre, aby vyšli na zvolenský Pustý hrad, z minulosti známy aj ako Starý Zvolen. Tento rok v septembri to nebude inak.
viac
05.09.2020
Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.
viac
25.08.2021
Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba
Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %