Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.07.2019 05:25

Pocitová mapa zmapuje pocity Žilinčanov zo zmeny klímy


Ilustračný výrez plagátu


Žilina spúšťa nový projekt, ktorého cieľom je zistiť ako obyvatelia vnímajú mesto, v ktorých častiach sa cítia príjemne, či naopak, kde vnímajú zhoršenú kvalitu ovzdušia. Na základe spätnej väzby bude môcť samospráva vytvoriť podklady pre plánované rekonštrukcie verejných priestorov.


Žilinčania sa do projektu Pocitová mapa môžu zapojiť od dnešného dňa. Stačí, keď prostredníctvom internetového odkazu https://www.pocitovamapa.sk/klima-zilina-2019/ odpovedia na 8 jednoduchých otázok, a to vyznačením miesta na mape, pričom ku každej otázke je možné zadať viacero lokalít. V prvej časti dotazník mapuje súčasný stav a v druhej časti umožňuje vyznačiť na mape aj konkrétne nápady a návrhy opatrení. Otázky sú zamerané najmä na klimatické zmeny. „Obyvateľov sa pýtame na miesta, kde cítiť nadmerné prehrievanie a naopak, kde sa aj počas horúčav cítia príjemne. Rovnako môžu uviesť lokality, ktoré sú postihnuté suchom, či ktoré trápi nedostatočné vsakovanie dažďovej vody. Zisťujeme, ktoré priestranstvá sa javia ako problematické pri povodniach, kde je zhoršená kvalita ovzdušia a kde je nedostatok zelene,“ vysvetlil vedúci odboru životného prostredia z Mestského úradu v Žiline Andrej Vidra. Pocitové mapy budú môcť vyplniť Žilinčania aj v uliciach mesta. Od budúceho týždňa bude možné stretnúť v centre Žiliny dobrovoľníkov, ktorí poskytnú bližšie informácie a prostredníctvom tabletov budú zisťovať názory obyvateľov.

Interaktívna mapa bude aktívna do konca septembra a vyhodnotenie výsledkov bude zverejnené na internetových stránkach mesta Žilina. Výstupy pocitovej mapy budú dobrou pomôckou pri urbanistických rozhodnutiach, ktoré ovplyvnia život v meste na dlhé roky. „Aby sme mohli zodpovednejšie plánovať budúcnosť nášho mesta, musíme poznať názory a pocity našich obyvateľov. Keď budeme mať kompletne zmapovaný súčasný stav, budeme môcť hľadať čo najefektívnejšie riešenia,“ priblížil viceprimátor Žiliny Vladimír Randa. „Rád by som poďakoval všetkým Žilinčanom, ktorí si nájdu pár minút a zapoja do tohto prieskumu. Aj vďaka ich odpovediam získame cennú databázu informácií,“ uzavrel viceprimátor.

 

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
MŽP poskytlo 33 miliónov na protipovodňovú ochranu Malého Dunaja
Zníženiu rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy má pomôcť protipovodňová ochrana dolného úseku Malého Dunaja. Na jej tretiu etapu Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) 33 802 024 eur.
viac
19.08.2021
Mesto Dudince pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy
Mesto Dudince v Krupinskom okrese pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva plánuje nákup komunálnej techniky. Uviedla to Monika Sliacka z tamojšieho mestského úradu.
viac
07.01.2022
Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody
Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.
viac
26.09.2023
BSK chce zrevitalizovať park v Stupave, aj s dôrazom na zmenu klímy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje revitalizáciu parku v meste Stupava v okrese Malacky z 18. storočia. Vyplýva to z ideového zámeru pre projekt Parksfit4future, ktorý v piatok schválili krajskí poslanci. Rozpočet projektu je 2,7 milióna eur, kraj sa chce zapojiť do výzvy na eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %