Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.06.2020 08:45

Projekt Game On! má zvýšiť povedomie mladých o klimatickej zmene


Ilustračná snímka: (tasr).


Zvýšenie povedomia mladých ľudí o klimatickej zmene a ich motivovanie k zmene životného štýlu je cieľom projektu "Game on! - V hre je naša budúcnosť. Zastavme zmenu klímy!".


Spustili ho organizácie z ôsmich európskych krajín na Svetový deň životného prostredia, ktorý pripadol na 5. júna. Informoval o tom Patrik Gažo z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Slovenským partnerom projektu je BROZ, ktoré sa už vyše 20 rokov venuje obnove biotopov lužných lesov a mokradí, ktoré pomáhajú zmierňovať negatívne dôsledky zmeny klímy, hovorí Gažo.

„Potrebujeme viac informácií podaných zrozumiteľne na to, aby sme sa ako jednotlivci aj ako spoločnosť dokázali správne rozhodnúť v otázkach riešenia klimatickej krízy. Naším cieľom je spojiť jednotlivcov aj organizácie, ktoré hrajú rolu v hre o klímu, a podporiť ich vo vytváraní nových pravidiel udržateľnosti v strednej Európe,” hovorí manažérka projektu na Slovensku Adriana Brossmannová.

Ochranári trávia veľa času v teréne a čoraz intenzívnejšie vidia negatívne dosahy na zmeny klímy na krajinu, kde pôsobia, a na ľudí, ktorí v nej žijú, uviedla Brossmannová. Dodala, že obnova niektorých biotopov, napríklad lužných lesov, začína byť pre extrémne suchá čoraz náročnejšia.

„Príroda je pritom v boji so zmenou klímy naším najsilnejším spojencom. Ak chceme v tomto boji uspieť, ochrana a obnova ekosystémov musí ísť ruka v ruke so znižovaním emisií. Toto je jedno z hlavných posolstiev projektu,” povedala Brossmannová.

Projekt je podporený z Európskeho programu DEAR – Development Education and Awareness Raising Programme. BROZ dúfa, že projekt prinesie tému abstraktnej klimatickej zmeny bližšie k ľuďom. Hlavnými témami budú riešenia zmeny klímy, prispôsobenie sa klimatickej zmene, potreba ochrany biodiverzity a ekosystémov a klimatická spravodlivosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
26.10.2020
Z bratislavskej zoo previezli samicu zubra do bulharského pohoria Rodopy
Samica zubra európskeho z bratislavskej zoologickej záhrady sa pridala k voľne žijúcim zubrom v rezervácii v bulharskom pohorí Rodopy.
viac
19.07.2021
Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ
Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %