Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.07.2021 03:30

Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ


Ilustračná snímka.


Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.


Zaoberá sa všetkými početnými funkciami lesov. Stratégia dopĺňa balík opatrení navrhnutých za účelom dosiahnutia cieľa EÚ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 aspoň o 55 % a dosiahnutia klimatickej neutrality v EÚ do roku 2050. Pomáha tiež EÚ plniť svoj záväzok zlepšovať odstraňovanie uhlíka prostredníctvom prirodzených záchytov podľa právneho predpisu v oblasti klímy. Prostredníctvom spoločného riešenia sociálnych, hospodárskych a environmentálnych aspektov sa stratégia lesného hospodárstva zameriava na zabezpečenie multifunkčnosti lesov EÚ a zdôrazňuje i kľúčovú úlohu lesníkov.

V stratégii sa stanovuje vízia a konkrétne opatrenia na zvýšenie kvantity a kvality lesov v EÚ a posilnenie ich ochrany, obnovy a odolnosti. Jej cieľom je prispôsobiť európske lesy novým podmienkam, extrémom počasia a vysokej neistote v dôsledku zmeny klímy. To je predpokladom na to, aby boli lesy schopné naďalej plniť svoje sociálno-ekonomické funkcie a aby umožňovali dynamickosť vidieckych oblastí a prosperitu vidieckeho obyvateľstva. Stratégia podporuje postupy, ktoré sú čo najviac šetrné z hľadiska biodiverzity a klímy, vyzýva na optimálne využívanie dreva v súlade so zásadou kaskádového využívania a podporuje aj nedrevné lesné hospodárstvo vrátane ekoturizmu.

Lesy sú naším hlavným spojencom v boji proti zmene klímy a strate biodiverzity: zachytávajú uhlík a znižujú dosah zmeny klímy, napríklad chladením miest, ochranou pred rozsiahlymi záplavami a znižovaním vplyvu sucha.

V súčasnosti 43,5 % pôdy EÚ – takmer 182 miliónov hektárov, tvoria lesy a iná zalesnená pôda. Európske lesy sú však vystavené rastúcemu tlaku v dôsledku prírodných procesov, ale aj z dôvodu zvýšenej ľudskej činnosti a tlakov vrátane dopytu po biomase, zmeny klímy, znečistenia ovzdušia a vody, rozrastania miest, fragmentácie krajiny a straty biotopov a biodiverzity. Lesnatá plocha sa v posledných desaťročiach zväčšila vďaka prírodným procesom, zalesňovaniu, udržateľnému hospodáreniu a aktívnej obnove, ale súčasne sa zrýchlil úbytok lesného porastu a stav ochrany lesov je zlý, a to aj v 27 % lesnej oblasti EÚ, ktorá je chránená a ktorá by mala byť najzdravšia.

Autor: (EK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
15.02.2020
Envirorezort predstavil nízkouhlíkovú stratégiu
Náklady na rapídne znižovanie emisií skleníkových plynov budú predstavovať 1,8 % HDP ročne do roku 2040. Boj proti zmene klímy však prináša nevyčísliteľné zdravotné, environmentálne a ekonomické benefity.
viac
04.02.2021
Verejná konzultácia k stratégii lesného hospodárstva EÚ
Európska komisia v rámci európskej zelenej dohody zverejnila online verejnú konzultáciu o vypracovaní novej stratégie lesného hospodárstva EÚ. Do konzultácie sa môžete zapojiť do 19. apríla 2021.
viac
25.03.2021
Verejná konzultácia o novej stratégii EÚ pre pôdu
Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy. Občania, organizácie a príslušní aktéri sa môžu zúčastniť verejnej konzultácie do 27. apríla 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %