Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.11.2021 10:40

Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ


Ilustračná snímka.


Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.


Povinnosťou mesta je zveľaďovať majetok mesta a aj najstaršia materská škola vo Svidníku si vyžaduje našu veľkú pozornosť. Po kompletnej rekonštrukcii elektrických rozvodov v hospodárskej budove máme dobrú správu o pridelení Nenávratného finančného príspevku za zelenú strechu na Pavilóne 1.

Zelená strecha bude vybudovaná na budove materskej školy na ulici Ľ. Štúra. Celá plocha vytvoreného vodozádržného opatrenia je 664 m². Navrhnutý je extenzívny typ zelenej strechy s minimálne 5 – 7 druhmi rozchodníkov vrátane drenážnej a akumulačnej vrstvy, celková hrúbka vrstvy do 120 mm. Pozdĺž atiky a okolo odvetrávacích komínov sa vyhotoví pás šírky 500 mm z kameniva.

Zelená infraštruktúra je osvedčeným nástrojom, ktorým sa z prírody získavajú ekologické, ekonomické a sociálne prínosy a sme veľmi radi, že tento typ ekologického opatrenia budeme mať na mestskej budove.  Zelená strecha na materskej škole bude mať vo svojej lokalite vplyv na biodiverzitu, vytvorí vhodné prostredie pre vtáky, motýle a ďalší užitočný hmyz a zároveň je potvrdený vplyv na znižovanie horúčav vo svojom prostredí. Zelená strecha je pritom výborný spôsob ako zadržať dažďovú vodu, ktorá by zbytočne išla do kanalizácie.

Vybudovanie zelenej strechy vnímame ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov nášho mesta. S takýmto citlivým prístupom sa stále viac venujeme budovaniu chodník z polopriepustných materiálov, podporujeme šport v meste, budujeme zimnú športovú halu, ihrisko pri ZŠ 8. mája a sadíme kvetinové záhony i nové stromy. 

Autor: (Kristína Tchirová, MsÚ Svidník)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
09.06.2021
Bardejov zrealizuje vodozádržné opatrenia v hodnote takmer 400 000 eur
So stavom lokalít, v ktorých budú realizované vodozádržné opatrenia, sa v utorok v rámci kontrolného dňa oboznámilo vedenie mesta Bardejov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %