Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.01.2022 03:20

Pezinok realizuje pasport dopravy, chce lepšie poznať svoju infraštruktúru


Snímka zdroj: (pezinok.sk).


V Pezinku realizujú pasport dopravy. Mesto tak chce lepšie poznať svoju infraštruktúru a prijímať efektívnejšie rozhodnutia na viacerých úrovniach. Posledná pasportizácia bola v Pezinku spracovaná v roku 1990, týkala sa však len dopravného značenia.


"Ide o jeden z najdôležitejších dokumentov o meste. Predstavuje evidenciu údajov - informácie o miestnych komunikáciách, dopravnom značení, o objektoch MHD, mostoch, vpustoch i kanalizačných poklopoch," vysvetľuje samospráva na svojom webe.

Na pasport využíva systém mobilného mapovania spolu s podrobnou aktuálnou digitálnou farebnou ortofotomapou. Pomocou jazdy vozidla s laserovým skenerom a s panoramatickou kamerou po komunikáciách systém zozbiera potrebné údaje. Zozbierané údaje sa spracujú do mapovej a databázovej časti a následne doplnia existujúcu databázu mesta.

"Výsledky pasportu sa implementujú do Geografického informačného systému mesta Pezinok a budú využité ako podklad pre rozhodnutia o hospodárení a optimalizácii nákladov pri správe, údržbe, opravách a budovaní miestnych ciest a komunikácií," spresnilo mesto.

Zozbierané informácie podľa samosprávy pomáhajú získať presné údaje o Pezinku a stávajú sa podkladom pre ďalšie činnosti mesta ako vlastníka, ale aj mesta ako cestného správneho orgánu. Údaje sa dajú využiť pri oprave a výstavbe chodníkov a ciest, pri zimnej údržbe či pri výbere optimálnych parkovacích plôch. Taktiež na zabezpečenie plynulosti cestnej premávky vhodným umiestnením dopravných značiek i na plánovanie opráv povrchu vozoviek.

"Rovnako sa dajú použiť pri naplánovaní obchádzkových trás v prípade náhlej havárie. Prioritou pasportu je efektívnosť pri riešení problémov a nakladaní s finančnými prostriedkami," skonštatovalo mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
19.12.2020
Do Prešova mieri takmer 10 miliónová dotácia
Mesto Prešov čakajú ďalšie významné investície v oblasti verejnej dopravy. Nákup 10 parciálnych trolejbusov a modernizácia trolejových tratí bude možná vďaka prostriedkom z Európskej únie.
viac
12.01.2021
Obchvat mesta plánuje SSC začať stavať koncom roka 2022
Najočakávanejšou investíciou posledných desaťročí je podľa primátora Stropkova Ondreja Brendzu obchvat mesta. Slovenská správa ciest (SSC) plánuje začať s jeho výstavbou koncom roka 2022.
viac
19.11.2021
Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém
Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %