Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.07.2022 10:35

Petržalka vlani hospodárila s prebytkom 8,2 mil. eur


Snímka zdroj: (FB / Petržalka).


Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom 8,2 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2021, ktorý schválili poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva.


Dôvodom boli o milión eur vyššie príjmy, ako boli v rozpočte pôvodne plánované, a tiež úspora vo výdavkovej časti. Finančné prostriedky presunú do rezervného fondu.

"K vyšším úsporám nepochybne prispelo aj to, že viaceré činnosti, ktoré mestská časť predtým realizovala dodávateľsky, začala vykonávať interne vo vlastnej réžii," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Z pohľadu bežných výdavkov plnila mestská časť svoje rozpočtové ciele takmer na 100 percent. Pri kapitálových výdavkoch výraznejšie šetrila preto, lebo niektoré projekty zabrzdila pandémia nového koronavírusu, v otázkach investícií bola samospráva opatrnejšia aj z dôvodu zhoršenia globálnej ekonomickej situácie. "Opatrenia súvisiace s pandémiou viedli aj k tomu, že niektoré dodávateľské firmy sa dostali do platobnej neschopnosti a zaužívané reťazce tovarov, služieb či materiálu nefungovali tak ako pred pandémiou," podotkla Halašková.

Medzi vydarené projekty zahŕňa mestská časť napríklad zvýšenie kapacít materských škôl, rekonštrukcie v školských zariadeniach či vybudovanie nových verejných ihrísk. Vyzdvihuje tiež osadenie bezbariérového výťahu v Základnej škole (ZŠ) Prokofievova, zriadenie Klubovne pre seniorov na Osuského ulici či začatie odstraňovania stoviek inváznych drevín na pozemkoch v správe mestskej časti, ktoré boli hrozbou pre neinvázne druhy i pre zdravie ľudí.

"Čo sa týka brzdených projektov, išlo najmä o časové sklzy pri dodávkach materiálov na rekonštrukcie," poznamenala Halašková. Pretrvávajúcou pandémiou však utrpela aj oblasť kultúry a športu, a teda činnosť miestnych organizácií, ktoré boli z dôvodu opatrení nútené pozastaviť svoju prevádzku či zmeniť formáty podujatí alebo ich úplne zrušiť.

Z pohľadu režimu fungovania úradu označuje rok 2021 za náročný a neobvyklý s nečakanými udalosťami, ktoré mali vplyv aj na niektoré rozpočtové opatrenia a termíny plnenia projektov. Jednou z najnáročnejších výziev bolo podľa hovorkyne testovanie obyvateľov, ktoré viedlo k zriadeniu najväčšieho odberného miesta na Slovensku. "V mobilnom odbernom mieste Hrobákova sme za šesť mesiacov v plnom nasadení otestovali takmer 395 000 ľudí, medzi nimi aj z iných mestských častí a obcí," doplnila Halašková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2017
Mesto Bojnice vlani hospodárilo s prebytkom vo výške asi 473 000 eur
Mesto Bojnice uzavrelo svoje hospodárenie v roku 2016 s prebytkom vo výške 473 700,56 eura. Vyplýva to z návrhu jeho záverečného účtu za rok 2016, ktorý na svojom rokovaní 31. mája 2017 schválili bojnickí mestskí poslanci.
viac
01.07.2021
Petržalka hospodárila v roku 2020 s prebytkom vyše 5,87 mil. eur
Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške viac ako 5,87 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2020, ktorý tento týždeň schválili miestni poslanci.
viac
22.04.2022
Nitra skončila hospodárenie za rok 2021 so zostatkom vyše štyroch miliónov eur
Nitrianski mestskí poslanci vo štvrtok schválili záverečný účet mesta. Po započítaní všetkých výdavkov a príjmov mesta bol výsledkom hospodárenia Nitry za rok 2021 zostatok v celkovej výške 4 199 407,71 eura. Zastupiteľstvo ho presunulo do rezervného fondu.
viac
08.06.2022
Mesto dosiahlo celkový prebytok hospodárenia vo výške 2 057 861 eur
Mesto Lučenec dosiahlo vlani celkový prebytok hospodárenia vo výške viac ako dva milióny eur. Samospráva hospodárila s vyrovnaným rozpočtom a zrealizovala investičné akcie za takmer 1 630 000 eur. Na základe záverečného účtu mesta o tom informoval hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %