Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.03.2021 02:35

Petržalka otvorila celý prvý stupeň ZŠ, otvoré sú aj škôlky


Ilustračná snímka: (tasr).


Po zvážení epidemiologickej situácie a prevádzkových podmienok petržalských základných a materských škôl je od 22. marca 2021 v prevádzke všetkých 11 základných škôl pre žiakov 1. až 4. ročníka.


V prevádzke sú aj školské kluby detí a školské jedálne podľa momentálnych prevádzkových a personálnych možností jednotlivých škôl. V prevádzke je aj všetkých 24 materských škôl pre predškolákov, deti rodičov z kritickej infraštruktúry a deti rodičov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Deti majú takisto zabezpečené stravovanie v školských jedálňach.

Týždeň po týždni sa situácia s prevádzkou škôl menila, prichádzali nové nariadenia vlády, hygienikov aj ministerstva školstva. Prvý mesiac po novom roku sprevádzkovala Petržalka iba jednu materskú školu a školské kluby detí pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry, brány základných škôl ostávali aj naďalej zatvorené. V polovici februára začali fungovať aj prvé a druhé ročníky ZŠ, stále však iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry alebo s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Neustále meniace sa pravidlá spôsobili, pochopiteľne, vlnu kritiky a frustráciu zo strany rodičov, mestskej časti zas zviazali ruky pri rozhodovaní o prevádzke škôl.

„Veľa z rodičov žiada vysvetlenie, prečo neotvoríme školy pre všetky deti, ako v niektorých mestských častiach, mestách, či obciach, keď výsledky testovania ukazujú nízku mieru pozitivity. V pondelok 22. marca sa do škôlok vrátilo 1031 predškolákov a 400 detí rodičov z kritickej infraštruktúry. Do základných škôl nastúpilo vyše 3-tisíc žiakov I. stupňa. Málokto si uvedomuje, že v porovnaní s inými menšími mestskými časťami, mestami, či obcami ide o naozaj veľký počet detí,” povedal starosta Petržalky Ján Hrčka. „Chápem momentálnu situáciu rodičov, avšak práve pre veľký počet detí, ktoré navštevujú MŠ a ZŠ sme sa rozhodli v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia detí, rodičov, rodín ako aj zamestnancov otvárať MŠ a ZŠ postupne,” dodal.

Od vypuknutia pandémie robí mestská časť Petržalka maximum pre to, aby sa čo najviac detí mohlo vrátiť späť do základných aj materských škôl. Každodenná komunikácia mestskej časti s riaditeľkami a riaditeľmi ZŠ a MŠ o prevádzkových a personálnych možnostiach sa stala rutinou a dôležitou súčasťou pri rozhodovaní v záujme ochrany zdravia detí a ich rodín ako aj zamestnancov.

Mestská časť zo začiatku bojovala s personálnym obmedzením z dôvodu, že mnohí so zamestnancov nemohli chodiť do práce, lebo im to neumožňoval zdravotný stav alebo patrili do rizikovej skupiny. Dnes je situácia lepšia a väčšina pedagogických zamestnancov je zaočkovaná, čo MČ umožnilo postupne otvárať viac škôl, samozrejme v súlade s usmerneniami a nariadeniami vlády, Úradu verejného zdravotníctva a Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR.

Bezpečné fungovanie by sa nezaobišlo bez zaobstarania ochranných pomôcok a dodržiavania hygienických opatrení. V súčinnosti s riaditeľkami a riaditeľmi škôl zabezpečila MČ niekoľko tisíc kusov ochranných pomôcok pre všetkých pedagogických aj nepedagogických zamestnancov (rúška, respirátory, ochranné štíty, dezinfekciu, rukavice, a pod.). Obaja zákonní zástupcovia dieťaťa majú povinnosť predložiť pri nástupe dieťaťa do MŠ a ZŠ čestné prehlásenie o negatívnom výsledku na COVID-19 nie staršom ako 7 dní, resp. o prekonaní ochorenia COVID-19.

Možnosť otestovať sa majú rodičia v mobilných odberných miestach (MOM) priamo v Petržalke zriadených mestskou časťou alebo súkromnými firmami. Od konca januára funguje v Petržalke trvalé vysokokapacitné MOM Hrobákova 7 dní v týždni od 08:00 do 18:00 hod, MČ zriaďuje na tento účel aj víkendové odberné miesta v priestoroch vybraných základných škôl – Turnianska, Holíčska, Černyševského. Ak si chcú byť rodičia istí aj o zdravotnom stave dieťaťa, môžu využiť MOM na Osuského, ktoré poskytuje služby pediatra od pondelka do piatku od 12:00 do 20:00 hod.

Chápeme, že zatvorené školy komplikujú pracovný aj osobný život rodičov, no je v našom záujme vrátiť školákov aj škôlkarov spať do kolektívu. Práve znižovaním rizika nákazy, akým je dodržiavanie všetkých hygienických opatrení a postupné očkovanie všetkých zamestnancov škôl veríme, že sa náš cieľ naplní.

Situáciu bude MČ Petržalka určite dôsledne sledovať, priebežne vyhodnocovať a v prípade potreby bude následne prevádzka ZŠ a MŠ aktuálne upravená.

Autor: (Mária HALAŠKOVÁ, hovorkyňa Petržalky)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
Od 1. júna posilní Banskobystrický samosprávny kraj školské spoje
Spolu s otváraním základných a materských škôl pribudnú v cestovných poriadkoch prímestských autobusov SAD Zvolen a SAD Lučenec ranné a popoludňajšie školské spoje. Nepôjde však o úplný návrat do bežného režimu, cestujúcim župa odporúča sledovať cestovné poriadky.
viac
29.05.2020
Záujem o vyučovanie vo Svidníku
Mesto Svidník ma vo svojej pôsobnosti tri základné a tri materské školy. K dnešnému dňu máme informáciu, že od 1. júna 2020 nastúpi do škôlok vo Svidníku 200 detí, čo predstavuje 55 % zapísaných detí pre tento školský rok.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %