Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.01.2021 08:35

Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ


Ilustračná snímka: (tasr).


Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.


Vyplýva to z novely všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorou mestská časť reaguje na novelu školského zákona. Rodičia za dieťa s trvalým pobytom v Petržalke platili donedávna 30 eur, bez trvalého pobytu v mestskej časti 100 eur.

„Podľa novely školského zákona už nie je možné poskytovať akékoľvek zľavy z príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole. Tento príspevok sa určuje jednotnou sumou pre všetky deti prijaté do materskej školy,” uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Finančné prostriedky vo výške desiatich eur, ktoré zvýšením vznikli, budú poukázané priamo na účet konkrétnej škôlky. Tie budú môcť sumu využiť na úhradu položiek, na ktoré prispievali rodičia prostredníctvom poplatkov cez občianske združenia. Využité budú na výdavky súvisiace s prevádzkou materskej školy podľa jej potrieb, napríklad na úhradu služieb, nákup spotrebného materiálu či učebných pomôcok alebo na prípravu rôznych podujatí. „Na rozhodovaní o využití financií budú môcť participovať aj rodičia, ktorí môžu prezentovať svoje návrhy vedeniu materskej školy na rodičovských združeniach,” poznamenala Halašková.

Zmena sa týka aj školských jedální, a to spôsobu a výšky úhrady režijných nákladov za prípravu jedla. Dôvodom bolo neustále zvyšovanie personálnych nákladov, cien na pravidelnú obnovu inventáru a zariadenia školských jedální, ale tiež z dôvodu zjednodušenia vyberania poplatkov. Úhrada režijných nákladov sa realizuje paušálne na mesiac. V prípade dieťaťa v materskej škole ide o 12 eur na mesiac, respektíve šesť eur pri individuálnom zabezpečení stravy. V prípade žiaka základnej školy o desať eur na mesiac, respektíve päť eur pri individuálnom zabezpečení stravy.

„Po prepočte reálne výdavky režijných nákladov na prípravu jedla pre dieťa v MŠ v roku 2019 činili 2,10 eura na deň, keďže v MŠ sa pripravujú aj doplnkové jedlá – desiata a olovrant. V ZŠ náklady na prípravu obeda pre žiaka v roku 2019 boli vo výške 1,86 eura na deň,” uvádza mestská časť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
02.09.2020
Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre MŠ a ŽŠ
Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR na svojom webovom sídle zverejnilo „Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre materské a základné školy."
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %