Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.07.2020 07:30

Partizánske spustilo mestský parkovací systém


Ilustarčná snímka: (tasr).


Samospráva Partizánskeho v stredu spustila mestský parkovací systém. Zavedením plateného parkovania sleduje reguláciu statickej dopravy v centrálnej zóne mesta. Financie, ktoré zo systému získa, chce spätne investovať do dopravy.


„Mestská parkovacia zóna sa týka mestskej časti Centrum a blízkeho okolia. Celkovo je regulovaných viac ako 1000 miest na státie, pričom ľudia, ktorí žijú v centre, majú tu trvalý pobyt či firmy, si môžu zakúpiť rezidenčnú kartu pre obyvateľa alebo podnikateľa,” pripomenul primátor Jozef Božik.

Ľudia, ktorí chodia pravidelne do centra autom, si môžu zase kúpiť rezidenčnú kartu abonent, ktorú mesto ponúka, z dôvodu pandémie a odkladu zavedenia systému, za nižšiu cenu.

Vodičom pri porušení parkovania v zóne spočiatku pokuty hroziť nebudú. „Dal som pokyn, že nebudeme porušovanie sankcionovať. My už mesiac vedieme cez mestskú políciu informačnú kampaň, upozorňujeme a dávame i odkazy za stierače tým, ktorí parkujú tak, že porušujú právne normy týkajúce sa pozemnej dopravy,” priblížil Božik.

Zavedenie mestskej parkovacej zóny sa dotklo i zmeny dopravného značenia, v niektorých zónach mesto spravilo z ulíc jednosmerné či osadilo zákaz státia. „Myslím si, že ľudia si dali povedať a nové pravidlá rešpektujú,” podotkol primátor.

Mestské zastupiteľstvo schválilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o mestskom parkovacom systéme s účinnosťou od 1. januára tohto roka, na svojom februárom rokovaní ho doplnilo i o ďalšie zmeny. Primárnym cieľom VZN je zavedenie poriadku parkovania vozidiel na parkovacích plochách vo vlastníctve mesta v centre. Systém bude predovšetkým zvýhodňovať obyvateľov na úkor vozidiel a motoristov, ktorí do mesta prichádzajú za prácou či návštevou a zaberajú parkovacie miesta domácim obyvateľom.

Návštevníci centra či obyvatelia budú môcť za parkovanie zaplatiť aj prostredníctvom SMS, aplikácie či jednorazovej parkovacej karty. Systém bude spravovať mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2020
V Liptovskom Mikuláši sa opäť nepodarilo schváliť rozpočet
Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na rok 2020 sa vo štvrtok (5. 3.) opäť nepodarilo schváliť. Z rokovania sa ospravedlnila väčšia časť mestských poslancov, primátor Ján Blcháč preto zasadnutie zrušil.
viac
10.06.2020
Mesto Prievidza pozastavilo investície v sume takmer 280 000 eur
Opatrenie v súvislosti s výpadkom príjmov v nadväznosti na pandémiu nového koronavírusu premietla do prvej úpravy rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (8. 6.) schválili tamojší mestskí poslanci.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %