Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.04.2023 02:25

Ovzdušie najviac znečisťuje doprava, mesto deklaruje opatrenia


Ilustračná snímka.


Najväčším znečisťovateľom ovzdušia v Bratislave je doprava. Uviedli to zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).


Hlavné mesto deklaruje, že sa v súvislosti s dopravou a jej negatívnymi vplyvmi na ovzdušie zameriava najmä na opatrenia zvyšujúce podiel mestskej hromadnej dopravy (MHD) na úkor individuálnej automobilovej dopravy.

Hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková priblížila, že ide o zavádzanie parkovacej politiky, preferencie MHD na križovatkách, budovanie nových bus pruhov, modernizáciu električkových radiál či budovanie cyklochodníkov. "Zlepšenie dopravnej situácie v Bratislave si vyžaduje komplexný balík riešení," podotkla.

Hlavné mesto je od roku 2021 súčasťou zriadenej pracovnej skupiny na ochranu ovzdušia pre aglomeráciu Bratislava. "Členovia pracovnej skupiny v spolupráci s externými špecialistami pracujú na návrhu a efektívnejšej realizácii množstva krátkodobých a dlhodobých opatrení, ktoré majú za cieľ zlepšiť kvalitu ovzdušia v Bratislave," doplnila Schmucková.

Ide podľa nej hlavne o opatrenia týkajúce sa dopravy, zefektívnenia monitoringu kvality ovzdušia či tvorby a údržby zelene, a opatrenia na zníženie prašnosti v ovzduší. "Mnohé z opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia sa už realizujú," podotkla hovorkyňa. Ako príklad uviedla projekt 10 000 stromov, projektovú činnosť na výsadbu novej zelene či tvorbu nových vyhradených jazdných pruhov pre MHD, trolejbusových a električkových tratí či cyklotrás.

Ako tvrdí, rozbehnutých je aj viacero projektov v rámci ekologizácie MHD. "Jedným z nich je obnova vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB)," podotkla. Koncom minulého roka začal podľa nej mestský dopravca s testovaním prvého 12-metrového vodíkového autobusu.

"Vodíkový autobus predstavuje ekologické riešenie a prispieva k zníženiu množstva lokálnych emisií," doplnila Schmucková s tým, že štyri rovnaké vozidlá dorazia do depa DPB tento rok. Uvažuje sa podľa nej aj nad kúpou ďalších elektrobusov.

SIŽP okrem dopravy eviduje aj viacero priemyselných podnikov, ktoré vypúšťajú znečisťujúce látky do ovzdušia v hlavnom meste. Magistrát považuje za hlavné zdroje znečisťovania ovzdušia veľké a stredné priemyselné zdroje na výrobu tepla a elektrickej energie evidované v databáze NEIS (Národný emisný informačný systém).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
MŽP SR: Zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je jednou z hlavných priorít
Ministerstvo životného prostredia deklaruje, že zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je jednou z jeho hlavných priorít. Reaguje tak na utorkové vyhlásenie iniciatívy Za čisté ovzdušie, ktorá na základe svojich meraní upozornila na alarmujúce výsledky.
viac
10.06.2020
V obci Rovinka nainštalovali novú stanicu na meranie kvality ovzdušia
V obci Rovinka, v okrese Senec, nainštalovala spoločnosť Slovnaft novú monitorovaciu stanicu na meranie kvality ovzdušia. Sledovať bude vplyv bratislavskej rafinérie, dopravy a ďalších znečisťovateľov na čistotu ovzdušia.
viac
19.11.2020
DPB vyhlásil tender na nákup 30 nových električiek
V Bratislave pribudne 30 nových jednosmerných, nízkopodlažných a klimatizovaných električiek.
viac
05.10.2022
Šéfovia samospráv volajú po posilnení práv MsP v oblasti dopravy
Tragická víkendová udalosť v centre Bratislavy zvýraznila tému rozšírenia právomocí obecnej, resp. mestskej polície (MsP) v oblasti dopravnej kontroly a prevencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %