Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.06.2020 01:45

V obci Rovinka nainštalovali novú stanicu na meranie kvality ovzdušia


Ilustračná snímka (Slovnaft).


V obci Rovinka, v okrese Senec, nainštalovala spoločnosť Slovnaft novú monitorovaciu stanicu na meranie kvality ovzdušia. Sledovať bude vplyv bratislavskej rafinérie, dopravy a ďalších znečisťovateľov na čistotu ovzdušia.


Dokáže odmerať znečisťujúce látky v ovzduší vrátane tuhých znečisťujúcich látok PM10 a PM2,5. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Monitorovacia stanica nahradila staršie zariadenie, ktoré v obci meralo kvalitu ovzdušia od roku 1996. „Zariadenie má moderné analyzátory a oproti minulosti sa rozšíril rozsah meraní o tuhé znečisťujúce látky PM2,5, čo sú malé prachové častice alebo sadze. Spoločnosť vlani obnovila svoju monitorovaciu v Podunajských Biskupiciach a v budúcom roku plánuje zmodernizovať zariadenie v bratislavskom Vlčom hrdle. Celkové investície na modernizáciu všetkých meracích staníc dosiahnu 600 000 eur,” spresnil Molnár.

Informácie o kvalite ovzdušia sú zverejňované priamo na stanici, v spoločnosti Slovnaft, ako aj na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu, v časti spravodajstvo kvality ovzdušia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
V meste pribudne stanica na monitorovanie kvality ovzdušia
V Poprade pribudne stanica na monitorovanie kvality ovzdušia. Mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí v piatok (21. 10.) schválili prenájom pozemku na zriadenie stacionárnej monitorovacej stanice.
viac
18.09.2017
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici otvoria vo štvrtok
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici, ktorá je označovaná za najmodernejšiu na Slovensku, otvoria 21. septembra o 9. hodine. Avizoval to na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.
viac
27.01.2023
Ako je znečistené ovzdušie škôl? Na niektorých práve prebiehajú merania
Aká je miera znečistenia ovzdušia v okolí škôl? To sa aktuálne snaží zistiť 42 škôl na Slovensku prostredníctvom Projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý realizuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
26.04.2023
Ovzdušie najviac znečisťuje doprava, mesto deklaruje opatrenia
Najväčším znečisťovateľom ovzdušia v Bratislave je doprava. Uviedli to zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %