Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.11.2020 09:20

DPB vyhlásil tender na nákup 30 nových električiek


Ilustračná snímka: (transport.sk).


V Bratislave pribudne 30 nových jednosmerných, nízkopodlažných a klimatizovaných električiek.


Na ich nákup vyhlásil Dopravný podnik Bratislava (DPB) verejné obstarávanie. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.      

Nové električky majú v hlavnom meste umožniť obnoviť časť vozidlového parku DPB nahradením najstarších vozidiel. Tým sa má zvýšiť poskytovaná prepravná kapacita, ale aj komfort cestovania v MHD. „Budú mať totiž výkonnú klimatizáciu, determálne sklá a inovovaný informačný systém, aký poznajú cestujúci z 11 nových autobusov, ktoré jazdia na letisko. Zobrazuje napríklad prestupy v reálnom čase,” priblížila Melcerová. Vďaka 30 novým električkám má byť v roku 2023 v uliciach Bratislavy 75 percent električiek moderných a nízkopodlažných.      

DPB finalizuje aj prípravu podmienok na vyhlásenie verejného obstarávania na nákup ďalších desať obojsmerných, nízkopodlažných električiek, ktoré pomôžu zredukovať aj potrebu náhradnej autobusovej dopravy počas modernizácie električkových tratí. Dopravca začal v súvislosti plánovaným predĺžením električkovej trate v Petržalke pripravovať aj projekt na nákup ďalších električiek, ktoré budú mať o 50 percent vyššiu kapacitu ako súčasné bratislavské električky. Od projektových zámerov predložených ministerstvu dopravy očakáva DPB výrazné kvalitatívne zlepšenie cestovania MHD v Bratislave.  

„Vysoká úroveň cestovania hromadnou dopravou je jedinou cestou, ako pomôcť Bratislave s jej kritickou dopravnou situáciou. Bez zvýšenia podielu cestujúcich v prostriedkoch MHD nie je možné zlepšiť kvalitu života v metropole,” skonštatoval predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský. Obnova vozidlového parku je podľa neho nevyhnutnou súčasťou snáh dopravného podniku o prilákanie väčšieho množstva ľudí do verejnej dopravy. „Na to sa snažíme v čo najväčšej možnej miere využiť dostupné prostriedky z eurofondov,” poznamenal Rybanský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Pre rekonštrukciu Palisád pozmení DPB trasy niektorých liniek
Pre rekonštrukciu komunikácie Palisády čakajú od pondelka (20. 7.) cestujúcich bratislavskou MHD zmeny. Týkať sa budú liniek 203, 207, 208, 147 a N47. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na webovej stránke i sociálnej sieti.
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
06.05.2021
Košice dostanú nové električky za vyše 25 miliónov eur
Dobrá správa pre metropolu východu. K vyššiemu komfortu a atraktívnosti cestovania hromadnou dopravou v Košiciach prispejú nové električky. Vyzvanie vo výške viac ako 25 miliónov eur na nákup nových koľajových vozidiel odsúhlasila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.
viac
24.06.2021
DPB chystá nákupy nových autobusov, električiek i hybridných trolejbusov
Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nakúpiť celkovo 150 nových autobusov, 40 električiek a 50 hybridných trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Niektoré vozidlá už má vo svojom vozidlovom parku, ďalšie sú objednané alebo na ich dodanie je vyhlásená súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %