Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.09.2022 11:40

Oravskí vodári myslia na ekológiu


Ilustračná snímka Milan Kosec


Oravská vodárenská spoločnosť spustila v jarných mesiacoch tohto roka na dolnej Orave výstavbu verejnej kanalizácie v dĺžke 30 kilometrov. Pripojiť by sa na ňu malo približne 755 rodín v obciach Žaškov a Párnica, okres Dolný Kubín. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd sa zvýši o 210


Oravská vodárenská spoločnosť spustila v jarných mesiacoch tohto roka na dolnej Orave výstavbu verejnej kanalizácie v dĺžke 30 kilometrov. Pripojiť by sa na ňu malo približne 755 rodín v obciach Žaškov a Párnica, okres Dolný Kubín. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd sa zvýši o 2100.       

"Vybudovaním kanalizácie sa zlepší životná úroveň obyvateľov a zamedzí sa znečisťovaniu podzemných a povrchových vôd," skonštatoval Ing. Jozef Revaj, generálny riaditeľ vodárenskej spoločnosti. Doplnil, že odpadové vody budú čistiť v existujúcej čistiarni odpadových vôd v Dolnom Kubíne. Výrobno-technický riaditeľ, Ing. Marcel Bakoš nás informoval, že v súčasnosti prebiehajú intenzívne stavebné práce v obidvoch obciach. Pričom doteraz položili v obci Žaškov vyše 3 200 metrov kanalizačného potrubia a takmer 100 kanalizačných prípojok k rodinným domom. Podľa slov projektovej manažérky, Ing. Zuzany Klimekovej, práce sú v plnom prúde aj v obci Párnica, kde položili doteraz vyše 2 400 m kanalizačného potrubia.        

Starosta Párnice, Ján Hančiak priblížil, že po novom by malo mať kanalizáciu 80 percent obce. Dodal, so samotným projektom sú v obci stotožnení a sú radi, že sú jeho súčasťou.       

Podľa starostu Žaškova Milana Pavlovčíka ide o projekt, ktorý Oravská vodárenská spoločnosť pripravovala od roku 2005. Dotkne sa asi 85 percent domácností v obci. "Vieme, že to bude ťažké. Že budeme mať rozbité cesty, ktoré sme horko-ťažko za desať rokov dali dohromady. Lenže kanalizácia je v 21. storočí už nevyhnutná vec," zdôraznil. Dodal, že projekt pomôže nielen obyvateľom, ale aj životnému prostrediu. V závere sledovaného obdobia je vybudovaných 37,2% dĺžky kanalizačného potrubia na celom diele „Odkanalizovanie obcí dolnej Oravy – Žaškov, Párnica, Oravská Poruba, Veličná“. Ukončenie výstavby predpokladajú koncom budúceho roka.       

Projekt je spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov vodárenskej spoločnosti. Celkové oprávnené výdavky sú 17,7 milióna eur. Nenávratný finančný príspevok predstavuje 15,9 milióna eur a vlastné zdroje spoločnosti 1,7 milióna eur.

Autor: Milan Kosec


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Obec Veľké Ripňany dokončila výstavbu kanalizácie a ČOV
Obci Veľké Ripňany v okrese Topoľčany sa podarilo po siedmich rokoch ukončiť dostavbu kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Projekt bol z veľkej časti financovaný z Programu švajčiarsko­slovenskej spolupráce.
viac
13.04.2018
Ďalšia etapa rekonštrukcie Dovalovskej cesty sa začne už onedlho
Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš v spolupráci so Správou ciest ŽSK počas jarných mesiacov pristúpi k ďalšej etape rekonštrukcie cesty na Ul. Čs. armády v Liptovskom Hrádku, ktorá spája miestnu časť Dovalovo s mestom.
viac
22.11.2018
Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd - Stredné Kysuce
Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. Žilina v uplynulých rokoch realizovala viaceré projekty, ktoré prispeli k zvýšeniu životného prostredia v regióne, v ktorom pôsobia.
viac
23.02.2023
Stavba ČOV a časti kanalizácie by mala byť ukončená v júni
V Sebechleboch v okrese Krupina realizujú aktuálne prvú etapu výstavby kanalizácie a čistiarne odpadových vôd (ČOV). Približne 1200 obyvateľov obce doteraz splaškovú vodu odvádzalo len do vlastných žúmp.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %