Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.11.2018 03:35

Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd - Stredné Kysuce


Snímka: Milan Kosec


Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. Žilina v uplynulých rokoch realizovala viaceré projekty, ktoré prispeli k zvýšeniu životného prostredia v regióne, v ktorom pôsobia.


V súčasnosti pracujú na významnom ekologickom projekte Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu Stredné Kysuce. Zhotoviteľom stavby je Združenie “Stredné Kysuce : STRABAG-INPE-ARPROG“. Vedúci člen Združenia je spoločnosť STRABAG, Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. Bratislava a členmi INPEK, s. r. o. Nitra a ARPROG, a. s. Poprad. Stavebný dozor na stavbe na Základe uzatvorenej Zmluvy o poskytnutí služieb vykonáva spoločnosť Amberg Engineering Slovakia, s. o. Bratislava. Predpokladané celkové výdavky sú 56 062 tis. EUR z toho nenávratný finančný príspevok je 43 870 tis. EUR. Ako uviedol Ing. Miroslav Kundrík, generálny riaditeľ Sevak. a.s. Žilina, cieľom projektu je zlepšenie odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v aglomerácii nad 2000 obyvateľov v zmysle záväzkov Slovenskej republiky voči Európskej únii a zvýšenie spoľahlivosti úpravy odobranej vody  veľkokapacitných zdrojov povrchových vôd v záujme zvýšenia bezpečnosti dodávky pitnej vody verejnými vodovodmi. Základné ukazovatele projektu znamenajú rekonštrukciu a intenzifikáciu Čistiarne odpadových vôd v Krásne nad Kysucou, výstavbu kanalizačnej siete v aglomerácii Krásno nad Kysucou, ktorá zahŕňa aj obce Radôstka, Nová Bystrica, Stará Bystrica, Klubina, Zborov nad Bystricou, Oščadnica o celkovej dĺžke 123,46 km vrátane zaustení kanalizačných prípojok a dobudovanie vodovodnej siete v meste Krásno nad Kysucou a obciach Nová Bystrica, Stará Bystrica, Oščadnica o celkovej dĺžke 22,41 km. Významný ekologický projekt prijali s nadšením všetci starostovia spomínaných obcí. A ako povedal Ing. Miroslav Kundrík, generálny riaditeľ Sevak, a.s. Žilina, projekt Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd regiónu Stredné Kysuce pomôže nielen mestu Krasno nad Kysucou, zainteresovaným obciam, ale aj najbližšiemu okoliu. Práce podľa plánu majú byť dokončené v druhej polovici 2020.

Autor: Milan Kosec


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
12.12.2018
SEVAK odkanalizuje stredné Kysuce za 56 miliónov eur, dotkne sa to 20 000 ľudí
Zhruba 20-tis. obyvateľov sa dotkne projekt odkanalizovania stredných Kysúc Severoslovenských vodární a kanalizácií (SEVAK), a. s., Žilina.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
17.09.2022
Oravskí vodári myslia na ekológiu
Oravská vodárenská spoločnosť spustila v jarných mesiacoch tohto roka na dolnej Orave výstavbu verejnej kanalizácie v dĺžke 30 kilometrov. Pripojiť by sa na ňu malo približne 755 rodín v obciach Žaškov a Párnica, okres Dolný Kubín. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd sa zvýši o 210
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %