Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
06.04.2023 11:40

Obec zaviedla rezidentskú kartu, novinka sa využíva na zbernom dvore


Na snímke starosta obce Čečejovce Lukáš Macák s Čečejovskou rezidentskou kartou. Snímka zdroj: (tasr).


V Čečejovciach v okrese Košice-okolie zaviedli rezidentské čipové karty, obyvatelia ich môžu využívať pri odovzdávaní odpadu na zberný dvor. Dôvodom ich zavedenia bolo podozrenie, že niektorí tam nosia cudzí odpad či odpad z podnikateľskej činnosti.


Ako povedal starosta Lukáš Macák, využitie karty vidí aj pri kultúrnych podujatiach či získavaní iných benefitov zo strany obce.

Od začiatku roka vydali približne 300 takýchto kariet, ktoré sú spárované s občianskym preukazom. Vydanie nie je viazané len na trvalý pobyt v Čečejovciach, ale aj na vzťah k nehnuteľnosti. "Karta je určená pre tých, ktorí tu platia poplatky za likvidáciu odpadu. Pre domácnosť je jedna zdarma. Prídu s ňou na zberný dvor a priložia k čítačke. Fyzická obsluha tam vždy bude musieť byť, ale už veci nezapisuje ručne. Štatistiku máme vygenerovanú hneď. Vidíme, kto, kedy a čo priniesol," uviedol.

Zdôraznil, že ľudí nechcú trestať za to, že odpad nosia na zberný dvor, chcú však eliminovať špekulantov. "Ak k nám niekto pravidelne nosí rozbité kachličky alebo má nový dom a nosí staré nábytky, asi niečo nie je v poriadku. Vysvetľoval som aj obyvateľom okolitých obcí, aby sa nehnevali, ale oni za to neplatia - platia za to naši obyvatelia. Bavili sme sa aj so starostami, či nemôžu nejakým spôsobom prispieť. Ale my na to absolútne nemáme kapacitu," vysvetlil s tým, že majú istý počet kontajnerov, ktoré by tak nestíhali vyvážať.

Celý systém zavedenia čipových kariet stál obec do 4500 eur. Aktuálne dolaďujú softvér, aby bolo možné generovať štatistiky ešte prehľadnejšie. Doterajšie ohlasy na túto novinku v obci boli podľa jeho slov veľmi pozitívne. Macák doplnil, že sa na neho obrátili aj iné samosprávy, ktoré by sa takýmto riešením chceli inšpirovať.

Čečejovčania podľa starostu pristupujú k separácii odpadu zodpovedne. Obec eviduje pri 2100 obyvateľoch 280 ton komunálneho odpadu ročne. Neobáva sa, že by v dôsledku zavedenia čipových kariet opäť vo veľkom vznikali čierne skládky, ktoré sa im v uplynulých rokoch podarilo eliminovať. "Hocijaký systém budeme mať, niektorí ľudia to aj tak nevedia pochopiť," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
09.07.2018
OLO v júli predĺžilo otváracie hodiny svojho zberného dvora
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v júli predĺžila otváracie hodiny svojho zberného dvora na Starej Ivanskej ceste 2 v piatok a v sobotu až do 22.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
17.02.2020
V obci Petrova Ves vybudujú zberný dvor odpadov za 222 000 eur
V obci Petrova Ves v okrese Skalica začnú budovať zberný dvor odpadov, na ktorý získala obec finančné prostriedky z Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informuje o tom vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
27.08.2020
Obec Čečejovce svojpomocne zriadila zberný dvor
Eliminovať čierne skládky vo svojom katastri chce obec Čečejovce v okrese Košice-okolie prostredníctvom zberného dvora, ktorý zriadila. Otvorili ho v polovici júna, odvtedy z neho vyviezli 12 veľkoobjemových kontajnerov odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %