Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.08.2020 10:30

Obec Čečejovce svojpomocne zriadila zberný dvor


Na snímke pracovník novozriadeného zberného dvora v obci Čečejovce v okrese Košice-okolie Július Horváth a nádoby na triedený odpad. Snímka zdroj: (tasr).


Eliminovať čierne skládky vo svojom katastri chce obec Čečejovce v okrese Košice-okolie prostredníctvom zberného dvora, ktorý zriadila. Otvorili ho v polovici júna, odvtedy z neho vyviezli 12 veľkoobjemových kontajnerov odpadu.


Ako povedal starosta Lukáš Macák, vybudovali ho svojpomocne z vlastných zdrojov, stálo ich to približne 46 000 eur.      

Za kúpu pozemku na Paňovskej ulici s rozlohou 2100 štvorcových metrov, na ktorom zberný dvor stojí, zaplatili 31.000 eur. Ďalších 15 000 eur stála úprava terénu a príprava na jeho fungovanie. „Myslím si, že sme takým vzorom pre ostatné obce, ako si vybudovať zberný dvor bez akýchkoľvek dotácií. Dá sa to bez problémov. Sú na to síce výzvy, ale proces je komplikovaný a zdĺhavý. Keď to dokážeme urobiť svojpomocne a za málo peňazí, tak prečo nie. A budeme to mať za dva mesiace. Ak by sme išli cez výzvu, trvalo by to možno dva až tri roky,“ povedal s tým, že po zbernom dvore v obci bol veľký dopyt.        

Podľa starostu nelegálne skládky odpadu netvorili len domáci, ale aj obyvatelia iných obcí, dokonca aj tých vzdialenejších. „Od vzniku zberného dvora sme už vyčistili veľmi veľa čiernych skládok, pomáhajú nám aj dobrovoľníci. Na priľahlé poľné cesty tiež dávame závory, ktoré bránia prechodu áut. Slúžiť budú len peším a cyklistom, aby tam nevyvážali odpad,“ vysvetlil.      

Ľudia z okolitých obcí po zriadení zberného dvora v Čečejovciach prejavujú záujem odniesť odpad práve tam. Slúži však len tamojším.  Macák nepredpokladá, že pravidlá zmenia. Zdôvodňuje to tým, že je povinnosťou každej obce, aby sa porátala s odpadom svojich obyvateľov. „Všetci naši obyvatelia sa skladajú na zberný dvor na základe poplatku za komunálny odpad. Zo sumy 13,50 eura ročne na osobu sme ho zvýšili na 20 eur,“ spresnil s tým, že zvýšenie považuje za férové, keďže občanom ponúkli novú službu.      

Na zberný dvor môžu priniesť plasty, sklo, papier, veľkoobjemový odpad, biologicky rozložiteľný odpad aj drobný stavebný odpad. Disponujú váhou do šiestich ton, štiepkovačom - drvičom konárov či úžitkovým vozidlom. Starostu prekvapilo množstvo papiera, ktoré obyvatelia na zberný dvor doposiaľ doniesli. K dispozícii je dva dni v týždni. „Najviac nosia odpad na kompostovisko, ale v podstate z každého druhu – koberce, matrace. Viac ľudí sem chodieva v sobotu, ale ani v stredu sa tu človek nezastaví. Ľudia ďakujú, lebo sa nemajú ako zbaviť takého odpadu,“ povedal pracovník zberného dvora Július Horváth.      

Obec tento rok plánuje žiadať o peniaze z eurofondov na nákup drvičky stavebného odpadu. „Keby sme dokázali podrviť tie omietky a betón na menšiu frakciu, mohli by sme to použiť na naše stavebné práce. V tomto vidím potenciál,“ doplnil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur
Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
17.02.2020
V obci Petrova Ves vybudujú zberný dvor odpadov za 222 000 eur
V obci Petrova Ves v okrese Skalica začnú budovať zberný dvor odpadov, na ktorý získala obec finančné prostriedky z Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informuje o tom vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %