Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.11.2020 10:50

Obec trápi stav ciest a chodníkov, ale aj chýbajúca kanalizácia


Na snímke centrum obce s obecným úradom. Snímka zdroj: (tasr).


Zlá infraštruktúra trápi samosprávu Tužiny v okrese Prievidza. Nedostatok finančných prostriedkov obce s približne 1200 obyvateľmi, ako i rozhodnutia štátu sa podpísali aj pod skutočnosť, že nie je odkanalizovaná.


Obec však dbá o životné prostredie, o verejnú zeleň sa nielen stará, ale ju i rozširuje. „Kameňov úrazu je dosť v celej obci. V tejto fáze nás ťaží kanalizácia, pretože v predchádzajúcom období nás vyradili z aglomerácie. Ide o paradox, pretože sa u nás nachádza veľa prameňov vody, z ktorých zásobujeme Bojnice, Kanianku, Porubu, Lazany. Tieto pritom už kanalizáciu majú,” posťažoval sa starosta Miroslav Dzina. Absencia kanalizácie podľa neho vplýva i na čistotu životného prostredia. Sám by bol podľa svojich slov veľmi rád, keby sa mu podarilo výstavbu kanalizácie zabezpečiť v nasledujúcom období.

„Veľkým problémom, nielen v našej obci, sú miestne komunikácie, na ktoré nikdy nevyjde žiaden projekt či fondy. Obec nemá na to, aby sa zo svojich prostriedkov dokázala o toto postarať. Uličky, ktoré postavili pred 50 alebo 60 rokmi, už nedokážeme z našich financií prestavať,” priblížil ďalej starosta.      

Komunikácie, ako i kanalizáciu označil Dzina za boj na dlhé trate. „Stále sa to spomína, stále sa o tom hovorí, ale keď už príde na lámanie chleba, nikdy nám nezostanú prostriedky na tieto nákladné veci, ktoré by sme nutne potrebovali,” podotkol. Vodovod vybudovali ešte v akcii Z, neskôr ho prevzali vodárne, kde je i obec akcionárom. Ten je podľa slov starostu už starý a rovnako by potreboval rekonštrukciu. „To sú všetko veci, ktoré nás v krátkom čase dobehnú. Stále sa tvárime, že je všetko v poriadku. Ide však o základné veci, ktoré obyvateľstvo potrebuje,” podčiarkol Dzina.       

Obecná samospráva zabezpečila viacero rekonštrukcií svojho majetku, veľmi však dbá i na miestnu zeleň, o ktorú sa nielen stará, ale ju aj rozširuje. „Od môjho nástupu sa snažím, aby sme sa starali o zeleň. Dávame do poriadku veľa verejných miest, aby sa dali kosiť, obstrihávame stromy. Teraz robíme pri miestnom cintoríne parčík s chodníkom, aby sa tam ľudia lepšie cítili,” ozrejmil starosta. Tým si podľa neho samospráva pletie i na seba bič, keďže sa o zeleň musí starať, na druhej strane je však na ňu pekný pohľad a obec tým prispieva k zdravému životnému prostrediu.

„Pochváliť sa môžeme i obecnými bytovkami, postavili sme 18 bytov, kde si teraz ľudia nažívajú. Sú tam i nedostatky, lebo sa tam žije druhý rok, stále sa tak objavia problémy, ktoré treba riešiť,” doplnil Dzina.       

Obec tiež kúpila starší dom, ktorý momentálne využíva ako zázemie pre zamestnancov na techniku, rovnako plánuje vybudovať zberný dvor. Zrekonštruovala i viacero miestností v kultúrnom dome, podarilo sa jej zrekonštruovať aj most na hornom konci, ktorý už bol v havarijnom stave. Vlani po povodniach tiež vyregulovala potok na najhoršom mieste v obci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Kanalizácia zvýšila bonitu obce
Kvalita života obyvateľov v najväčšej obci Považskobystrického okresu – Papradne sa rapídne zvýšila pred dvomi rokmi, keď sa v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou ukončil projekt odkanalizovania celej doliny.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
03.11.2020
Žarnovica hľadá nové vedenie mestského podniku služieb
Mesto Žarnovica vyhlásilo prijímací pohovor na obsadenie funkcie konateľa mestského podniku služieb. Doterajší konateľ spoločnosti sa vzdal funkcie z osobných dôvodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %