Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.07.2023 08:25

Obec sa opäť pokúsi získať peniaze na potrebnú ČOV


Ilustračná snímka.


Obec Látky v okrese Detva sa chce opäť uchádzať o finančné prostriedky na stavbu potrebnej čistiarne odpadových vôd (ČOV).


Samospráva na projekt ešte v roku 2020 získala 2,3 milióna eur, avšak nové vedenie envirorezortu a Envirofondu im projekt zastavilo s tým, že v procese výberu dodávateľa stavby našli pochybenia. Obec to odmietala, neskôr však získané peniaze vrátila.

Podľa starostu Mária Kubiša sa do novej výzvy chcú zapojiť po tom, ako sa im podarilo vysporiadať s už zazmluvneným dodávateľom stavby. "Vo všetkom pôjdeme teraz úplne nanovo vrátane súťaže na dodávateľa," povedal. O financovanie stavby chcú znovu požiadať Envirofond.

ČOV v druhom a treťom pásme ochrany vodnej nádrže Málinec, ktorá zásobuje pitnou vodou asi 60 000 ľudí, je totiž pre obec veľmi dôležitá. "V prípade, že budeme v novej výzve úspešní, náklady na stavbu sa pri súčasných cenách výrazne zvýšia," pripomenul Kubiš.

Kanalizácia v obci sa budovala postupne od roku 1995. Potrebná je však realizácia výstavby jednotlivých vetiev a stavby samotnej ČOV. Jej vybudovaním by sa podľa starostu na kanalizáciu mohlo pripojiť 80 percent obyvateľov obce. Látky majú pritom asi 570 obyvateľov. Ešte krátko po druhej svetovej vojne tam žilo asi 3000 ľudí. Veľký odlev zaznamenali najmä v 70. a 80. rokoch uplynulého storočia, keď sa ľudia sťahovali za prácou do okresných miest. Obec dodnes eviduje okolo 650 nehnuteľností, viac ako tretinu tvoria chaty a chalupy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
10.09.2022
Obec Látky vrátila envirofondu 2,3 mil. eur, ČOV tak skoro v obci nebude
Obec Látky v okrese Detva vrátila Environmentálnemu fondu v uplynulých dňoch finančné prostriedky na stavbu čistiarne odpadových vôd (ČOV) vo výške približne 2,3 milióna eur.
viac
24.05.2023
Kapacitu ČOV rozšíria, obec získala úver z Envirofondu 1,2 milióna eur
Kapacitu čistiarne odpadových vôd (ČOV) v podtatranskej obci Lendak rozšíria, obec získala na projekt úver vo výške viac ako 1,2 milióna eur z Environmentálneho fondu.
viac
03.11.2023
Dobrá Niva potrebuje čo najskôr novú ČOV, Envirofond požiadali o 950-tis. eur
Dobudovanie kanalizácie a stavba novej čistiarne odpadových vôd (ČOV) a následné prepojenie starej ČOV s novou je najväčšou výzvou pre nadchádzajúce obdobie pre vedenie obce Dobrá Niva v okrese Zvolen.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %