Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.05.2023 03:20

Kapacitu ČOV rozšíria, obec získala úver z Envirofondu 1,2 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Kapacitu čistiarne odpadových vôd (ČOV) v podtatranskej obci Lendak rozšíria, obec získala na projekt úver vo výške viac ako 1,2 milióna eur z Environmentálneho fondu.


Starosta Miroslav Koščák potvrdil, že zvýšenie kapacity je nevyhnutné. Požaduje to jednak správca recipientu v súvislosti s povoľovaním vypúšťania odpadových vôd a tiež prevádzkovateľ, aby dokázal technicky zabezpečiť kontinuálne čistenie v požadovanej kvalite.

"V uplynulých dňoch nám bolo doručené rozhodnutie o poskytnutí uvedených finančných prostriedkov a pracujeme na uzatvorení úverovej zmluvy. Rozšírenie ČOV Lendak sa realizuje z dôvodu, že aktuálna kapacita nie je postačujúca, čo sa prejavuje na zvýšených bilančných limitoch. To je hlavný dôvod výstavby III. etapy čistiarne," zdôvodnil starosta.

V súčasnosti je na ČOV v Lendaku pripojených 5228 ľudí, čo predstavuje takmer 95 percent z celkového počtu obyvateľov. Z dôvodu nevyhovujúcich spádových pomerov nie sú zvyšní občania napojení na splaškovú kanalizačnú sieť. Ak by sa chceli napojiť, museli by vybudovať prečerpávacie stanice. V súčasnosti majú títo občania odkanalizované svoje nehnuteľnosti do nepriepustných žúmp. "Rozšírením ČOV sledujeme to, aby sme zlepšili kvalitu vypúšťaných prečistených odpadových vôd do recipientu. Samozrejme, sa ráta aj s rezervou pre doposiaľ nenapojených obyvateľov," dodal Koščák.

Projekt zahŕňa štyri prevádzkové súbory a päť stavebných objektov. Konkrétne ide o mechanické prečistenie odpadových vôd, biologické čistenie - III. etapa, odvodnenie kalu, prevádzkový rozvod silnoprúdu a automatizovaný systém riadenia technologického procesu. Stavba tiež zahŕňa objekt biologického čistenia, prepojovacie potrubia, spevnené plochy, terénne sadové úpravy a NN prípojku. Súčasťou projektu nie je rozšírenie kanalizačnej siete. Začiatok prác je podľa starostu naplánovaný v najbližšom období a predpokladaný čas realizácie je 12 mesiacov od odovzdania staveniska zhotoviteľovi. "V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok môže dôjsť k zmenám," dodal.

V Lendaku v súčasnosti žije viac ako 5500 ľudí a demografia tam má stúpajúcu tendenciu. Za posledných desať rokov počet obyvateľov vzrástol o 8,5 percenta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
29.04.2020
ZMOS žiada odklad splátok pri nájomných bytoch
Združenie miest a obcí Slovenska sa obráti na ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala v súvislosti s požiadavkou na zabezpečenie možnosti odkladu splátok úverov pre samosprávy vo vzťahu k nájomným bytom.
viac
14.07.2022
Obec plánuje vybudovať novú IBV, musí však zvýšiť kapacitu čistiarne
Obec Huncovce neďaleko Kežmarku plánuje zrealizovať nový projekt individuálnej bytovej výstavby (IBV). Na to však potrebuje zvýšiť kapacitu tamojšej čistiarne odpadových vôd (ČOV).
viac
26.07.2023
Obec sa opäť pokúsi získať peniaze na potrebnú ČOV
Obec Látky v okrese Detva sa chce opäť uchádzať o finančné prostriedky na stavbu potrebnej čistiarne odpadových vôd (ČOV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %