Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.03.2022 01:30

Obec pre gudrónové jamy v areáli rafinérie vyhlásila mimoriadnu situáciu


Na archívnej snímke z dronu gudrónové jamy. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Nemecká v okrese Brezno vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Informoval o tom starosta obce Branislav Čižmárik.


Obec vyhlásila mimoriadnu situáciu po tom, ako začiatkom marca dostala od zástupcov spoločnosti PTCHEM oznámenie o prerušení prevádzky čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli Petrochemy Dubová. ČOV čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, v ktorej podľa starostu žije približne 360 ľudí. Zabezpečuje však i čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli rafinérie.

"Keď bude prerušená prevádzka tejto čistiarne, môže dôjsť k pretečeniu kontaminovaných vôd do Hrona, čo by bola veľká ekologická havária. Vyhodnotili sme to ako ohrozenie života a zdravia," vysvetlil Čižmárik. Ako dodal, v obci už zasadal aj krízový štáb a samospráva kontaktovala všetky kompetentné úrady vrátane Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Podľa starostu sa aktuálne hľadá riešenie, ako zabezpečiť ďalšiu prevádzku ČOV. Tá podľa jeho slov zatiaľ funguje, začiatkom budúceho týždňa by mal však byť celý areál pre dlhy spoločnosti PTCHEM odpojený od elektrickej energie.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia
Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
30.06.2022
Obec vyhlásila pre nedostatok vody mimoriadnu situáciu
Obec Pača v okrese Rožňava vyhlásila v utorok (28. 6.) pre kritickú situáciu so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou mimoriadnu situáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %