Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.05.2023 08:50

MŽP vyhlási verejné obstarávanie na čistenie odpadových vôd v Nemeckej


Ilustračná snímka


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR uskutoční verejné obstarávanie na zabezpečenie čistenia odpadových vôd z gudrónových jám a drenážnej steny v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. V piatok to schválila vláda.


Čistenie odpadových vôd by podľa materiálu mohlo poskytnúť priestor na stabilizáciu situácie a na realizáciu opatrení, ktoré si vyžadujú dlhší čas. Ide napríklad o vybudovanie mobilnej čistiarne na zabezpečenie čistenia odpadových vôd z drenážnej steny a gudrónových jám. Opatreniami sa podľa MŽP vytvoria podmienky pre komplexné ustálenie mimoriadnej situácie a následne poskytnú dlhodobo udržateľné riešenie.         

Rafinéria minerálnych olejov v obci Nemecká začala svoju činnosť v roku 1938 ako štátny podnik, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Pri spracovaní ropy vznikli v areáli rafinérie skládky odpadu nazývané gudrónové jamy. Okrem odkaliska v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba počas minulého roka z gudrónových jám nad Predajnou odčerpal a prečistil takmer 800.000 litrov vody.         

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca 2022, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky čistiarne odpadových vôd v areáli Petrochemy Dubová. Čistiareň čistí podzemné vody čerpané z drenážnej steny, priesaky pri zvýšení hladiny dažďovej vody v gudrónových jamách, vody z lagún odkalísk, splaškové vody z miestnej časti Dubová a v prípade dažďa aj povrchové vody zo znečisteného areálu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Pri budovaní kanalizácie pomohli obci aj financie zo Švajčiarska
Novú čistiareň odpadových vôd (ČOV) a kanalizáciu dnes slávnostne odovzdali v obci Dvorníky pri Hlohovci.
viac
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
17.03.2022
Obec pre gudrónové jamy v areáli rafinérie vyhlásila mimoriadnu situáciu
Obec Nemecká v okrese Brezno vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Informoval o tom starosta obce Branislav Čižmárik.
viac
29.03.2022
Obec si dá vypracovať rozbory vody z areálu Petrochemy Dubová
Obec Nemecká v okrese Brezno si dá akreditovaným laboratóriom vypracovať rozbory vody z areálu bývalej rafinérie Petrochema Dubová. Uviedol to starosta obce Branislav Čižmárik po pondelkovom zasadnutí krízového štábu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %