Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.03.2022 09:30

Obec si dá vypracovať rozbory vody z areálu Petrochemy Dubová


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Nemecká v okrese Brezno si dá akreditovaným laboratóriom vypracovať rozbory vody z areálu bývalej rafinérie Petrochema Dubová. Uviedol to starosta obce Branislav Čižmárik po pondelkovom zasadnutí krízového štábu.


Zasadnutie krízového štábu, ktorý obec zvolala v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou, podľa starostu neposunulo riešenie budúcnosti čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie. "Nepodarilo sa dohodnúť na tom, akým spôsobom budeme pokračovať a kto bude následným prevádzkovateľom ČOV," uviedol Čižmárik s tým, že ďalší krízový štáb obec zvolá ešte tento týždeň.

V uplynulých dňoch sa vedenie obce stretlo aj s krajským riaditeľom hasičov. Spoločne priamo v areáli bývalej rafinérie diskutovali o tom, aké kroky je potrebné urobiť pre zadržanie ropných látok v prípade krízovej situácie. "Máme si tiež vyžiadať rozbory vody, aby sme zistili, čo obsahuje a hasičské jednotky vedeli v prípade potreby použiť separátory a rôzne zariadenia, ktoré by to čistili," dodal Čižmárik.

ČOV v areáli Petrochemy Dubová čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli bývalej rafinérie. Oznámenie o prerušení prevádzky ČOV dostala obec od zástupcov spoločnosti PTCHEM začiatkom marca, následkom čoho vyhlásila i mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z odkaliska v areáli podniku.

Spoločnosť Slovenské elektrárne – energetické služby (SE-ES) evidovala voči prevádzkovateľovi ČOV ku koncu februára splatné pohľadávky pre neuhradené platby za dodávku elektriny a plynu vo výške viac ako 110.000 eur. Podľa záverov z krízového štábu by však ČOV do konca marca nemala byť odpojená od elektrickej energie.

Hrozbou znečistenia Hrona z gudrónových jám sa aktívne zaoberá i MŽP. Na určenie ďalších krokov spoločne s Vodohospodárskou výstavbou (VV) spracúvajú na základe aktuálnych dát predbežný topografický model. Ten hovorí o pravdepodobnosti znečistenia rieky v prípade výpadku prevádzky ČOV.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
15.01.2021
Sveržov plánuje v tomto roku vybudovať čistiareň odpadových vôd
Výstavba čistiarne odpadových vôd (ČOV) je jednou z tohtoročných priorít obce Sveržov v okrese Bardejov. Okrem toho podľa starostu obce Pavla Ceľucha pracujú i na príprave projektu, ktorého výsledkom bude rozšírenie cesty Tarnov – Gaboltov.
viac
13.05.2023
MŽP vyhlási verejné obstarávanie na čistenie odpadových vôd v Nemeckej
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR uskutoční verejné obstarávanie na zabezpečenie čistenia odpadových vôd z gudrónových jám a drenážnej steny v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. V piatok to schválila vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %