Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.07.2020 04:00

Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať


Ilustračná snímka.


Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.


Vyplýva to z usmernenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Vyžiadala si ho mestská časť Nové Mesto po medializovaní informácií o kontaminácii podzemných vôd a pôdy z bývalého závodu.

„Do doby zverejnenia oficiálnych výsledkov z prieskumu environmentálnej záťaže a navrhnutia i realizácie účinných sanačných opatrení považujeme vodu z individuálnych studní z tejto oblasti za dlhodobo nevhodnú na pitné účely i osobnú hygienu, respektíve z hľadiska uplatnenia princípu predbežnej opatrnosti aj za zdravotne rizikovú,” uvádza RÚVZ v stanovisku, ktoré mestská časť zverejnila na svojej webovej stránke.

Na pitie, varenie a osobnú hygienu odporúča RÚVZ využívať zdravotne bezpečnú vodu z verejného vodovodu, ktorá je pod systematickou kontrolou prevádzkovateľa, teda Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, i regionálneho hygienika. „Záhradky odporúčame takisto polievať vodou z verejného vodovodu alebo zachytenou dažďovou vodou,” konštatuje RÚVZ s tým, že plodiny podozrivé z kontaminácie by sa nemali konzumovať. Vodu zo studní odporúča využívať maximálne na polievanie okrasných rastlín, trávnikov či živých plotov.

Mimoparlamentná strana Spolu začiatkom júla informovala, že v studniach v okolí areálu spoločnosti Istrochem prítomnosť pesticídov mnohonásobne prekračuje limity. Strana si dala vypracovať rozbor vody, ktorú odobrala zo studne v obytnej zóne v Mierovej kolónii v Bratislave. Rozbor potvrdil prekročenie úrovne pesticídov až 199-násobne. Vo vode spolu identifikovali 32 druhov pesticídov. Pri 14 z nich bol podľa strany prekročený zákonom povolený limit. Strana prednedávnom zverejnila výsledky utajovaného prieskumu o kontaminácii vody a pôdy organickými aj anorganickými látkami v areáli.

Minister životného prostredia Ján Budaj so šéfom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom v lokalite Istrochemu začali kontrolu dodržiavania odpadovej legislatívy, ktorej cieľom je odhaliť, či nedochádza k ďalšiemu zhoršeniu už existujúcich ekologických záťaží.

Mestská časť Ružinov dala v tejto súvislosti otestovať skúšobne jednu vzorku vody zhruba zo stredu Trnávky zo studne na Vietnamskej ulici. Kontaminácia podzemných vôd sa v nej nepotvrdila. Podľa starostu Ružinova Martina Chrena to však neznamená, že prípadná kontaminácia nehrozí alebo neexistuje. Pravidelný monitoring kvality vody v celej postihnutej oblasti považuje mestská časť za potrebný. Svoje pozemky ponúkla envirorezortu a geologickému ústavu na účely vyvŕtania ďalších monitorovacích vrtov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
16.06.2020
V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu
V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.
viac
24.11.2020
Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame
Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %