Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
30.06.2022 12:35

Obec vyhlásila pre nedostatok vody mimoriadnu situáciu


Ilustračná snímka.


Obec Pača v okrese Rožňava vyhlásila v utorok (28. 6.) pre kritickú situáciu so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou mimoriadnu situáciu.


Obecné vodojemy sú takmer prázdne, vodu do nich musia voziť pomocou cisterny. Uviedol to starosta obce Ladislav Zagiba.

Vodu do dvojice vodojemov v obci Pača dopĺňajú už druhý deň pomocou cisterny. Pramene, ktoré zásobujú obecný vodovod, sú podľa starostu vyschnuté. "Situácia je katastrofálna. Už mesiace u nás nepršalo, nie je z kade tú vodu zobrať," uviedol Zagiba.

Samospráva obyvateľov vyzývala na šetrenie pitnou vodou a žiadala, aby ľudia obmedzili polievanie záhrad či napúšťanie bazénov. Pre kritickú situáciu sa v obci konalo aj verejné zhromaždenie.

Podľa starostu je obec v dôsledku nedostatku zrážok odkázaná na dopĺňanie vodojemov z cisterien. "Našli sme aj jeden možný vodný zdroj neďaleko obce. Budeme mať stretnutie s hydrogeológom, musíme zistiť jeho výdatnosť," poznamenal Zagiba. Ako dodal, riešenie spojené s novým vrtom by však trvalo mesiace a nevie, z kade by naň obec zobrala financie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia
Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.
viac
17.03.2022
Obec pre gudrónové jamy v areáli rafinérie vyhlásila mimoriadnu situáciu
Obec Nemecká v okrese Brezno vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Informoval o tom starosta obce Branislav Čižmárik.
viac
08.11.2022
Kritickú situáciu s pitnou vodou majú v Zubáku vyriešiť tri nové pramene
V podhorskej obci Zubák v Púchovskom okrese je nedostatok pitnej vody. Obec ju priváža do rezervoáru cisternou. Problémy sa začali v tomto roku a situácia sa nezlepšila ani na jeseň.
viac
07.01.2023
V roku 2022 Slovensko čelilo 222 mimoriadnym udalostiam
V minulom roku nás potrápili najmä povodne. A tiež rozsiahle prívalové dažde, nedostatok pitnej vody, zosuvy pôdy, požiare, únik nebezpečnej látky, poplašné správy, veterná smršť, ktoré opakovane viedli k vyhláseniu mimoriadnych udalostí v mnohých krajoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %