Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.06.2020 02:15

V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia


Snímka zdroj: (bbsk).


Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.


Krízový štáb pri Okresnom úrade v Revúcej, ktorého sa zúčastnil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, dnes rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie. Tá platí až do odvolania v obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta, vrátane príjazdových ciest do nich. Na ceste II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou je to na piatich kilometroch medzi kilometrom 24 a 29, na ceste tretej triedy v smere z Revúcej do Muránskej Zdychavy medzi kilometrami 5 až 7.

„Cesta II/531 je vážne poškodená na približne pol kilometrovom úseku tak, že polovicu cesty zobrala prívalová voda aj so zvodidlami dole. Druhá polovica je podmáčaná a nestabilná, preto z nej v tejto chvíli musí byť vylúčená všetka doprava v úseku Muráň – Predná Hora. Oprava potrvá zrejme niekoľko mesiacov, je potrebné, aby si cestu prezreli statici i projektanti a prijali najoptimálnejšie riešenie pre jej opravu,” povedal po prehliadke aktuálneho stavu župan Ján Lunter.

Pre obyvateľov s trvalým a prechodným pobytom v obci Muránska Huta, tiež pre tých, ktorí sú v obci Muránska Huta zamestnaní (najmä v rekreačných zariadeniach a liečebni na Prednej Hore) a pre osoby, ktoré dochádzajú uzavretou trasou do zamestnania, bude povolený prejazd cez Národný park Muránska Planina. Oprávnenosť vstupu do chráneného územia budú kontrolovať policajné hliadky.

„Cestu III/2845 do Muránskej Zdychavy poškodila prívalová voda na niekoľkých úsekoch, ktoré podmáčala alebo celkom strhla. Cesta je nateraz prejazdná v jednom jazdnom pruhu pre osobné automobily, práce na čistení toku Zdychava a ďalších opatreniach na zabezpečení úseku už v spolupráci s vedením obce, Slovenským vodohospodárskym podnikom a Banskobystrickou regionálnou správou ciest začali,” doplnil Ján Lunter, ktorý sa skontaktoval aj so starostami dotknutých obcí.

„Budeme sa snažiť, aby ľudia čo najmenej pocítili to, čo sa stalo a odstraňovať škody v čo najkratšom čase. Podľa dostupných informácií tu spadlo viac ako 130 milimetrov zrážok, čo je obrovské číslo. Na podobné extrémne výkyvy počasia sa budeme musieť zrejme v budúcnosti pripraviť, dôležitá je tu spolupráca aj s lesníkmi a poľnohospodármi, ktorí svojou činnosťou do veľkej miery formujú krajinu,” uzavrel Ján Lunter.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
11.11.2020
Pre obchádzkovú trasu na Muráni platí nový harmonogram pre prejazd
Súčasťou rekonštrukčných prác na poškodenom úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou je aj úprava obchádzkovej trasy, ktorá vedie cez Národný park Muránska planina. Spoločnosť Skanska SK už s prácami začala, do ich ukončenia platí na obchádzke nový harmonogram prejazdu.
viac
19.05.2021
Kraj ponúkol ľuďom z Rudna nad Hronom krízové ubytovanie
Župan Ján Lunter včera navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %