Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.04.2021 11:30

Práce na ceste na Muráni po zime pokračujú


Snímka zdroj: (rimava.sk).


Po zimnej prestávke začala spoločnosť Skanska SK s druhou etapou prác na sanácii zosuvu cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Včera si bol úsek prezrieť aj predseda BBSK Ján Lunter, ktorý zároveň informoval o nevyhnutných úplných uzáverách. Tie začnú 3. mája a potrvajú predbežne do 18. júla.


Spoločnosť Skanska SK, ktorú Banskobystrický samosprávny kraj zazmluvnil vlani na sanáciu zosuvu cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, začala po zime s druhou etapou rekonštrukčných prác. Tie sa rozbehli ešte 22. marca, v súčasnosti prebieha najmä čistenie priepustov a prečisťovanie korýt vodných tokov.

Úsek, ktorý vlani na konci júna závažne poškodila voda po prietrži mračien, si bol včera prezrieť aj banskobystrický župan Ján Lunter. Ten sa nielen informoval o priebehu prác, ale tiež ocenil úsilie zhotoviteľa, vďaka ktorému sa vlani podarilo cestu sprejazdniť v jednom jazdnom pruhu ešte pred zimou. Predseda BBSK však zároveň upozornil, že cestu bude potrebné opäť úplne uzavrieť.

„Chcem poprosiť ľudí o trpezlivosť – tak ako sme viackrát opakovali už v minulosti, pre úplnú rekonštrukciu poškodeného úseku, a najmä pre to, aby sa situácia z minulého roka už nikdy nezopakovala, budeme musieť cestu znovu úplne uzavrieť. Platiť budú rovnaké obchádzkové trasy ako v minulosti, teda vozidlá s povolením budú môcť využívať cestu cez Národný park Muránska planina, všetci ostatní vodiči vyznačené obchádzkové trasy,“ povedal priamo na Muráni Ján Lunter.

Úplne uzavretá pre všetku dopravu bude cesta II/531 v úseku medzi Muráňom a Muránskou Hutou od 3. mája, predbežne do 18. júla.

„Verím, že našim partnerom zo Skanska SK sa podarí nevyhnutné práce dokončiť rýchlejšie a cestu opäť sprejazdniť aspoň v jednom jazdnom pruhu čo najskôr. Rekonštrukcia by mala byť ukončená, a teda cesta opäť prejazdná pre všetky vozidlá bez obmedzení, do konca októbra,“ upresnil predseda BBSK.

Ako uviedol Peter Ošvát, vedúci výrobného strediska Skanska SK, zhotoviteľ nezaháľal ani počas zimných mesiacov – druhú etapu rekonštrukcie totiž kompletne pripravil aj projekčne.

„Celkovou rekonštrukciou prejde 15 priepustov, opravíme tiež 5,5 kilometra priekop po celej dĺžke cesty. Rekonštrukciou prejde tiež najväčší priepust v zákrute, kde vlani došlo k nehode. Zrealizujeme aj vodozádržné opatrenia na troch potokoch,“ upresnil Peter Ošvát.

Celková hodnota zákazky, ktorá zahŕňa práce na samotnej ceste II/531 i na obchádzkovej trase je približne 7,5 milióna eur, z toho päť miliónov sa zaviazal sanovať štát. Zvyšné prostriedky pôjdu z rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2020
Pre obchádzkovú trasu na Muráni platí nový harmonogram pre prejazd
Súčasťou rekonštrukčných prác na poškodenom úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou je aj úprava obchádzkovej trasy, ktorá vedie cez Národný park Muránska planina. Spoločnosť Skanska SK už s prácami začala, do ich ukončenia platí na obchádzke nový harmonogram prejazdu.
viac
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
18.06.2021
Od pondelka začnú opravovať most nad Panónskou, obmedzí to dopravu
V Bratislave začnú od pondelka 21. júna opravovať most nad Panónskou cestou - nadjazd k Budatínskej ulici v Petržalke. Nájazdy a zjazdy na most budú uzavreté počas realizácie všetkých troch etáp.
viac
03.12.2021
Rekonštrukcia cesty na Muráni skončila, kraj a zhotoviteľ splnili sľub
Rekonštrukcia cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, ktorú v júni minulého roka vážne poškodili prudké prívalové dažde, je na konci. Trvala desať mesiacov, stála viac ako 7,5 milióna eur a patrila medzi najnáročnejšie rekonštrukcie v kraji vôbec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %