Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.11.2020 12:45

Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur


Snímka zdroj: (tasr).


Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).


„Odhadujeme, že škody prekročili dva milióny eur,” informoval v utorok predseda KSK Rastislav Trnka.       

Najhoršia situácia bola na Spiši, kde sa z korýt vyliali rieky Hornád a Hnilec. Škody v tisícoch eur ráta kraj aj v okrese Košice-okolie.      

„Najväčšie škody spôsobili povodne na úseku medzi Gelnicou a Prakovcami na Spiši, kde narušili priepust. Budeme tu musieť vybudovať nový oporný múr, dláždenú priekopu a dva nové priepusty, pričom oprava by mohla stáť od 360 000 eur až do 1 500 000 eur podľa rozsahu škôd a potreby rekonštrukcie. Ďalšie škody spôsobila rieka Hnilec medzi Gelnicou a Jaklovcami, kde odtrhla časť vozovky. Predbežnú škodu odhadujeme na 180 000 eur,” uviedol ďalej Trnka. V celom kraji záchranné a zabezpečovacie práce alebo mimoriadnu udalosť zaznamenali spolu na viac ako 20 úsekoch.       

Spodná voda poškodila aj cestu v obci Kluknava, kde došlo k odtrhnutiu časti krajnice vrátane oporného múra, ktorému hrozí zrútenie. Správa ciest KSK vyčíslila škodu zhruba 300 000 eur.      

„Silný dážď a neprimerané vypúšťanie Ružína spôsobili rozsiahle škody aj v okrese Košice-okolie. Dlhodobá obchádzková trasa medzi Kysakom a Veľkou Lodinou cez osadu Sopotnica bola viac ako týždeň úplne neprejazdná,” uviedol Úrad KSK. Po poklese hladiny vody krajskí cestári komunikáciu vyčistili, pričom poškodených bolo aj niekoľko priepustov. Zabezpečovacie práce ako odstránenie nánosu, odčerpanie vody z vozovky či spevnenie krajníc realizovala Správa ciest KSK aj na ďalších úsekoch. Aktuálne sú všetky trasy prejazdné, niekde platí zúženie do jedného jazdného pruhu.       

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v minulosti po kritike KSK na vypúšťanie Ružína konštatoval, že správca nádrže sa v zmysle zákona riadi schváleným manipulačným poriadkom a reálnymi hodnotami prítokov do nádrže.      

Hornád zaplavil aj extravilán obce Kysak vrátane Školy v prírode, ktorá patrí KSK. Poškodené je oplotenie areálu, multifunkčné ihrisko aj steny a dvere v časti budovy. Odstránenie škôd by malo kraj stáť viac ako 20 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2020
Košický kraj využíva leto na opravy stredných škôl
Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení.
viac
02.12.2020
KSK opravil v tomto roku vyše 80 kilometrov ciest a 12 mostov
Košický samosprávny kraj (KSK) v tomto roku opravil viac než 80 kilometrov ciest II. a III. triedy. Opravil alebo aktuálne dokončuje opravu 12 mostov v kraji, do ktorých investoval viac ako päť miliónov eur. Informoval o tom v utorok Úrad KSK.
viac
31.12.2020
Pred Vianocami zrekonštruovala trenčianska radnica cesty takmer za 900 000 eur
Trenčianska radnica stihla ešte pred vianočnými sviatkami zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií takmer za 900 000 eur. Výsledkom rekonštrukcií sú i parkovacie miesta, miesto pre novú zeleň a zrekonštruovaná autobusová zastávka.
viac
28.01.2021
Na rekonštrukciu škôl a športoviská je v rozpočte takmer 11 miliónov eur
Obdobie pandémie, keď sa žiaci vzdelávajú z domu, využíva Košický samosprávny kraj (KSK) na rekonštrukciu budov krajských stredných škôl a internátov aj výstavbu športovísk. V rozpočte na tento rok je na to vyčlenených takmer 11 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %