Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.03.2023 11:40

Obec obnoví kláštor hieronymitánov i bývalú banícku nemocnicu


Na snímke zo 14. marca 2023 kláštor hieronymitánov. Snímka zdroj: (tasr).


Dva veľké stavebné projekty plánujú v najbližších mesiacoch rozbehnúť v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica.


Tým väčším bude rekonštrukcia kláštora hieronymitánov z 18. storočia za takmer 2 milióny eur, menším obnova bývalej baníckej nemocnice a jej premena na denný stacionár pre seniorov.

"Práve v týchto dňoch sme dostali vyrozumenie z Ministerstva kultúry SR, kde sme z programu Obnovme si svoj dom získali na obnovu kláštora 700 000 eur," povedal starosta Stanislav Neuschl. Spoluúčasť obce by mala tvoriť 20 percent z celkovej vynaloženej sumy.

Ďalšiu podporu na tento projekt chce získať obec z plánu obnovy. "Požiadali sme o jeden milión eur a veríme, že aj tieto prostriedky sa nám podarí získať, pretože iba naplnením oboch zdrojov sa môže celý projekt zrealizovať," priblížil starosta. "Ak všetko pôjde podľa plánu, kláštor by mohol byť obnovený na jeseň 2024," dodal.

Obec v uplynulých desaťročiach využívala kláštor na kino a mala tam aj knižnicu. Predtým tam bola fara. Kostol, ktorý tvorí jednu časť objektu, bol postavený v roku 1754. V objekte by malo vzniknúť kultúrne centrum obce a ubytovací priestor, keďže do obce prichádza veľa návštev a samospráva ich nemá kde ubytovať. Knižnica ostane po rekonštrukcii zachovaná a vznikne tam aj nová galéria. Obnoví sa tiež nádvorie kláštora.

Na prestavbu bývalej baníckej nemocnice na denný stacionár s kapacitou 15 klientov získala obec dotáciu z eurofondov. "Celé to bude stáť aj so spoluúčasťou obce približne 440 000 eur," uviedol Neuschl. "Momentálne prebieha kontrola verejného obstarávania. Ak všetko dobre dopadne, do roka by mohla byť prestavba hotová," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2019
Na obnovu kláštorného komplexu chcú získať peniaze z nórskych fondov
Na dobré vzťahy s nórskym mestom Vardo a skúsenosťami v oblasti čerpania prostriedkov z nórskych fondov chce samospráva v Štiavnických Baniach nadviazať aj v budúcnosti.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
12.03.2021
Šachtu Karol čaká rozsiahly archeologický výskum
V blízkosti bývalej banskej šachty Karol v obci Štiavnické Bane v okrese Banská Štiavnica sa uskutoční rozsiahly archeologický výskum.
viac
16.06.2023
Vychádzka s archeológom priblíži historické banícke pamiatky obce
Vychádzka s archeológom Jozefom Labudom po historických baníckych pamiatkach Štiavnických Baní sa uskutoční v piatok (16. 6.) od 15.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %