Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.08.2022 02:10

Š. Bane: ZŠ ide rozšíriť systém dažďových záhrad, pribudne aj priestor pre vydru


Na snímke jedno z jazier, ktoré slúžia ako zásobníky dažďovej vody v areáli Základnej škole s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica. FOTO TASR - Jozef Poliak


V Základnej škole s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica idú rozširovať systém zberu dažďových vôd.


 Nádrže, ktoré zbierajú túto vodu zo školských striech, síce dokážu ročne zachytiť až 1,8 milióna litrov vody, no pre narastajúce sucho už tieto objemy nepostačujú. Škola sa preto rozhodla množstvo zachytávanej vody zdvojnásobiť.      

"Aj keď zachytávame tak vysoké objemy vody, v tejto situácii je to aj tak málo," hovorí riaditeľ Pavel Michal. "Na záhrady a ďalšie zelené plochy, ktoré v škole máme, toto množstvo nestačí," dodáva.      

Škola so zameraním na rozvoj prírodovednej a klimatickej gramotnosti vytvorila už v roku 2015 systém vodozádržných opatrení. Dažďovú vodu zbierajú do 25 navzájom prepojených nádrží. V areáli vybudovali aj dve jazerá, ktoré slúžia ako zásobníky dažďovej vody. Vodu potom používajú na zavlažovanie vertikálnej záhrady, ktorú vybudovali priamo na stene školy, bylinkovej a levanduľovej záhrady, záhrady ruží, japonskej záhrady a tiež menšej skalky s kvetenstvom.      

Pri projekte budovania vodozádržných zariadení využili nórske fondy, pomohli aj financie od banky, rôznych nadácií, ministerstva školstva. "Do projektu sme takto investovali takmer 100.000 eur," uviedol Michal.       

Škola na rozšírenie zberu dažďových vôd už získala ďalších 50.000 eur z nórskych fondov prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR. "Aktuálne sme v štádiu administratívy, keď pripravujeme a podpisujeme všetky potrebné dokumenty," konštatoval riaditeľškoly. "Očakávam ale, že už na jeseň by sme mohli projekt realizovať," dodal.      

V projekte je zahrnuté aj vybudovanie ďalšej vodnej plochy, mokrade, ako aj ojedinelého biotopu pre vydru riečnu. Pôjde o edukačný prvok pre žiakov, ako aj návštevníkov školy. "Chceme tým prezentovať význam vodných tokov a ochrany pitnej vody," pripomenul Michal.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Spišská Belá získala financie na prístavbu materskej školy
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok v požadovanej sume 782 958 eur v rámci operačného programu IROP 2014 – 2020 zo štrukturálnych fondov EÚ.
viac
17.06.2021
Košická župa pripravuje Zelený katalóg
Opatrenia na zlepšenie životného prostredia poskytne Zelený katalóg, ktorý pripravuje Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci Programu obnovy krajiny. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji, ktorý obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.
viac
06.07.2022
Mesto rozšíri kapacitu MŠ, nová trieda vznikne v bývalej kuchyni
Mesto Jelšava rozšíri kapacitu materskej školy (MŠ), novú triedu zriadia v priestoroch dnes už nevyužívanej kuchyne. Na projekt má samospráva predschválené financie v rámci iniciatívy Catching Up Regions. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.
viac
28.03.2023
Obec obnoví kláštor hieronymitánov i bývalú banícku nemocnicu
Dva veľké stavebné projekty plánujú v najbližších mesiacoch rozbehnúť v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %